Olej arganowy ma ciemniejszy kolor od oleju z oliwek i nadaje się do spożycia, jako dodatek do sałatek, marynata do mięs i olej do smażenia i gotowania. Jest bardzo zdrowy, ponieważ pochodzi z pierwszego tłoczenia i jest tłoczony na zimno z najlepszych ziaren arganowca.
Do szczególnych właściwości oleju arganowego należy fakt, iż jest on bogaty w kwasy tłuszczowe.
Zawiera ok. 46% kwasu oleinowego i 34% kwasu linolowego. Drugi z tych kwasów jest bardzo ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. A, ponieważ organizm nie wytwarza go, konieczne jest dostarczanie go z zewnątrz.
Kwasy tłuszczowe, zawarte w olejku arganowym, mają właściwości obniżające poziom „złego cholesterolu”. Odpowiadają też za budowę ścian komórkowych i produkcję leukocytów.
Olejku arganowego używa się, jako suplementu diety. Jego spożycie prowadzi do zwiększenia produkcji hormonów, które wzmacniają układ immunologiczny i mają właściwości przeciwzapalne. Wpływa, też, pozytywnie na krzepliwość krwi i stymuluje układ krążenia.
Olejek arganowy w medycynie jest używany, jako silny antyoksydant i suplement diety, stosowany w celu zapobiegania chorobie Parkinsona i Alzheimera.
Olejek arganowy ma właściwości zmniejszające ryzyko zachorowania na raka piersi, skóry i prostaty. Pomaga obniżyć ciśnienie, zmniejsza ryzyko zawału serca i ryzyko wystąpienia miażdżycy.
Stosuje się go na poprawę krążenia, w leczeniu chorób skórnych, takich, jak trądzik i podczas problemów z włosami.
Olejek arganowy to ekologiczny, zdrowy olej, który można stosować w kuchni, w trosce o swoje zdrowie i samopoczucie. Choć nie należy do najtańszych produktów, jednak jego właściwości w pełni rekompensują cenę. Nie bez powodu jest nazywany „płynnym złotem” i doceniany przez osoby z całego świata.
Olejku arganowego można używać także do opalania, ponieważ ochrania skórę przed działaniem promieni UV i poprawia jej wygląd. To ciekawa propozycja na lato, które zbliża się do nas pełnymi krokami!