Wino białe
Wina białe są, obok czerwonych, najpopularniejszym typem win. O ile jednak wśród czerwonych można się odcieni czerwieni w kieliszku czasem doszukać, o tyle już w przypadku win białych można liczyć tylko na barwę zielonkawą, złotą, słomkową lub żółtawą, w zależności od tego, jaki kolor miały skórki winogron.
Winifikacja win białych
Zanim wino stanie się winem, trzeba włożyć sporo pracy w przygotowanie winogron do pracy. Zasadniczo skórki winogron nie zawierają zbyt wielu barwników, a tłoczenie następuje przed fermentacją – jest to najważniejsza, choć nie jedyna różnica w procesie produkcji obu rodzajów win.
Etapy produkcji wina białego
Na samym początku winogrona szypułkuje się i rozgniata. Procesy te jednak w swojej istocie nie są konieczne dla powstania wybornego wina. Pominięcie tych etapów tak, jak robią to producenci niektórych znanych marek, ma wpływ na smak i barwę wina. Jeśli winogrona nie są rozgniatane i szypułkowane, to od razu przechodzi się do kolejnego etapu, jakim jest tłoczenie, po którym następuje sedymentacja. Chodzi o to, żeby z moszczu usunąć wszystkie elementy stałe. Proces trwa tylko około doby, ponieważ na tym etapie cząstki osadu owocowego są bardzo duże i szybko opadają na dno kadzi. To, co zostanie po sedymentacji i usunięciu osadu poddaje się fermentacji na szlachetnych drożdżach winnych. Trwa ona dłużej i jest przeprowadzana w niższej temperaturze niż w przypadku win czerwonych. To pozwala na wydobycie pełniejszego smaku i aromatu z delikatniejszych winogron. W przypadku niektórych win podczas fermentacji stosuje się wzruszanie osadu, dzięki czemu wino charakteryzuje się pełniejszym bukietem, wzbogaconym o aromaty możliwe do uzyskania z drożdży. Podobnie jak w przypadku win czerwonych, tutaj również przeprowadza się dojrzewanie, klarowanie, filtrowanie, kupażowanie i butelkowanie, przy czym oczywiście istnieją pewne różnice w przebiegu tych procesów pomiędzy poszczególnymi winami.
Podawanie białych win
Bardzo ważne jest dla wydobycia pełni smaku z wina białego, aby nie tylko dobrze je przygotować, ale również podać we właściwy sposób. Nie ma mowy o zastosowaniu do podawania win białych kieliszków do wina czerwonego. Kieliszki do białych win zwężają się ku górze, co powoduje, że smak i aromat koncentrują się w dolnej części naczynia. Ten sam cel osiąga się przez schłodzenie wina do temperatury między 9 a 14 stopni (w zależności od gatunku).
Najbardziej znane szczepy
Najpopularniejszym szczepem białych winogron jest bez dwóch zdań Chardonnay. Poza wybornym smakiem charakteryzuje się dużą łatwością uprawy i kosmopolitycznością – ten wywodzący się z Burgundii szczep uprawiany jest praktycznie wszędzie, gdzie w ogóle można założyć winnicę. Wino z Chardonnay wyróżnia się aromatem zielonych lub tropikalnych owoców (odpowiednio, jeśli pochodzi z winogron wyrośniętych w chłodniejszym lub cieplejszym klimacie).
Riesling jest szczepem wybrednym, ale odwdzięczającym się całą paletą smaków i aromatów: od morel, brzoskwiń i jabłek aż po przyprawy korzenne i naftę (!) w zależności od wieku owoców. Szczep ten rzadko jest winifikowany w dębowych beczkach, jest też jedną z odmian wykorzystywanych do produkcji szampana.
Sauvignon Blanc to bardzo popularny szczep o aromatach od zielonych i tropikalnych owoców, aż po pokrzywę i zieloną paprykę. Wina z Sauvignon Blanc są bardzo często wykorzystywane w kuchni, prawdopodobnie nawet częściej niż pite dla smaku samego w sobie, choć smak ten jest również godny uwagi, zwłaszcza jeśli wino leżało w beczce dębowej i zyskało już pełnię swojego smaku.