Problemy skórne to przede wszystkim duży dyskomfort psychiczny zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn. Najbardziej popularnym problemem skóry jest trądzik różowaty, występujący głównie u nastolatków, aczkolwiek mają go także osoby dorosłe.

Data dodania: 2014-01-04

Wyświetleń: 1667

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jaką dietę stosować, mając trądzik

Trądzik jest kłopotem pojawiającym się w określonym wieku. Niestety nie udaje się zapobiegać jego występowaniu, jednak usunięcie pewnych artykułów z naszej diety sprawi, że wszystkie dolegliwości staną się o wiele mniej widoczne i nie będą Ci często dawać się we znaki.

Czego nie jeść przy trądziku

Na natężenie występowanie objawów trądziku oddziałuje dużo pokarmów, zwłaszcza tych fabrycznie wytworzonych oraz barwionych. Zachowanie zdrowej diety pozwoli Ci na uwolnienie się od zmian trądzikowych. Niewłaściwie dobrane żywienie się rozbudza rogowacenie komórek skóry i zwiększa wydzielanie łoju, co skutkuje występowaniem krostek.

Czego więc należy unikać mając trądzik? W momencie gdy często występują zmiany trądzikowe wymagane jest wystrzeganie się węglowodanów w każdej postaci. Najbardziej szkodliwe są słodycze i czekolada, albowiem wyraźnie oddziałują na powiększenie nasilenia zmian trądzikowych. Podobne wpływy mają także węglowodany proste, np. w postaci bułek i białego chleba.

W jaki sposób niektóre produkty nam szkodzą?

Kiedy je konsumujemy, w naszej skórze narasta poziom substancji odpowiadających za formę skóry. Wiąże się to z maksymalizacją produkcji męskich hormonów, które intensyfikują wytwarzanie sebum. Zbliżone oddziaływanie posiadają tłuszcze oczyszczone, to znaczy oleje rafinowane, margaryna oraz tłuszcz w słodyczach. Sprawiają one swoisty stan zapalny naskórka połączony z infekcjami trądzikowymi. Takie tłuszcze hamują pobieranie cynku, potrzebnego dla poprawnego funkcjonowania naskórka.

Produkty mleczne również należą do dań silnie redukujących ilość cynku w ustroju. Dlatego niezbędne staje się zredukowanie ich spożywania. Mięso, z powodu wielu uzupełniaczy chemicznych także może sprawiać, iż trądzik się nasila. Zdarza się, że intensyfikacja oznak tego schorzenia zjawia się zaraz po skonsumowaniu tłustego posiłku mięsnego. Nieodpowiednim pożywieniem są również wszelakiego gatunku tłuste i słone przekąski, np. chipsy, frytki oraz chrupki. Posiadają one wiele substancji nienaturalnych a także są bardzo kaloryczne.

Zdrowa skóra to przede wszystkim zdrowa dieta

O szkodliwości napojów takich jak Coca Cola oraz podobnych napojów słodzonych nie trzeba wspominać. Nieodpowiednie w przypadku nastolatków są również: kakao oraz czekolada. Alkohole także natężają częstotliwość występowania zmian, natomiast najbardziej szkodliwym typem dań z wszelkich wybieranych są posiłki typu fast food. Podsumowując, kiedy marzysz o pozbyciu się zmian trądzikowych, koniecznie musisz przejść na zdrowsze jedzenie, najzdrowiej kiedy pochodzi naturalnych upraw. Wszystkie toksyny odkładają się bowiem w Twoim organizmie pod postacią zmian trądzikowych.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena