W domach porcelana jest przede wszystkim funkcjonalna, natomiast w hotelach pełni funkcję bardziej reprezentacyjną niż użytkową, ale wiele zależy od klasy hotelu oraz subiektywnych wyborów osób odpowiedzialnych za jego eksploatację. Przyjrzyjmy się temu bliżej.

Data dodania: 2013-11-29

Wyświetleń: 1201

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Historii porcelany nie będziemy tutaj przytaczali, bo każdy ją zna - najpierw Chiny, potem mniej lub bardziej udane próby w Europie i dopiero później Miśnia, Petersburg i Ćmielów. To w telegraficznym skrócie. Nie ma też większego sensu skupiać się na składzie i procesie technologicznym, bo ten w każdym zakładzie wygląda nieco inaczej, dlatego nawet porcelana bez widocznej sygnatury nie jest trudna do rozpoznania dla znawców. Co jednak robi porcelana w restauracjach i kawiarniach hotelowych? Przecież to materiał drogi i paskudnie wręcz wrażliwy - ubić uszko od filiżanki albo wyszczerbić talerzyk można nawet przez przypadek, a takie naczynie do niczego już służyć nie może.

Porcelana reprezentacyjna

Porcelana, jako materiał kosztowny, ale także bardzo elegancki i, tak zwyczajnie, ładny, pełni funkcje reprezentacyjne. Przeznaczona jest do dyspozycji najważniejszych gości, a także do obsługi spotkań biznesowych i oficjalnych. Są to zawsze wydarzenia, które wymagają specjalnej oprawy i porcelana stołowa doskonale się tutaj nadaje. Jednocześnie oczywiście w niektórych hotelach porcelana może stanowić istotną część zastawy na przykład w kawiarniach. Umówmy się jednak - nie każdy hotel ma strategię marketingową wycelowaną w zamożnych klientów i łańcuchy ekonomiczne nie korzystają raczej z porcelanowej zastawy.

Porcelana funkcjonalna

Porcelana zawsze miała walory estetyczne, ale zawsze też miała być funkcjonalna. W hotelu taka funkcjonalność wygląda nieco inaczej, bo przy przechodzeniu przez tysiące rąk porcelana w końcu niszczeje, natomiast w wielu hotelach o wyższym standardzie rzeczywiście jest normalnie użytkowana. Porcelana służy w takim przypadku do wykonywania talerzyków deserowych i filiżanek, ale wykonuje się z niej także ozdoby i akcesoria, w tym wazoniki i serwetniki.

Dla hotelu zakup porcelany to wyzwanie i nie chodzi tylko o względy finansowe. Porcelana kruszy się i tłucze, a wtedy nie ma mowy już ani o walorach użytkowych, ani tym bardziej reprezentacyjnych, więc wybierając porcelanę, zawsze należy mieć na uwadze możliwość zakupu pojedynczych sztuk, choć akurat z detalicznymi zakupami hotele mało komu się kojarzą - niesłusznie, jak widać.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena