Urządzenia do parzenia kawy mają szerokie zastosowanie w kawiarniach, cukierniach, restauracjach, a nawet w zwyczajnych domach. Aby uzyskać bardzo dobry napar, nie wystarczy odpowiedni sprzęt. Trzeba spełnić jeszcze kilka podstawowych warunków. Po pierwsze trzeba mieć dobrą gatunkowo mieszankę świeżo palonej kawy. Kawa ziarnista przechowywana w odpowiedni sposób utrzymuje swój aromat i smak przez wiele tygodni. Inaczej jest z kawą już zmieloną. Szybko traci woje niepowtarzalne smakowe właściwości już po kilku godzinach od zmielenia. Po drugie bardzo istotna jest odpowiednia temperatura i ciśnienie wody w zespole naparzaczy. Równie ważna jest odpowiednia miałkość kawy oraz twardość wody. Musi być ona miękka.
Ekspresy do kawy można podzielić na przelewowe, ciśnieniowe i ciśnieniowo-przelewowe. W urządzeniu przelewowym kawa zalewana jest bezpośrednio wrzątkiem. Woda ogrzewana jest w specjalnym pojemniku zaopatrzonym w grzałkę, a następnie przechodzi przez papierowy filtr z kawą i do żaroodpornego dzbanka. Taki system parzenia ma niewątpliwie jedną zaletę: można w szybki sposób przyrządzić dużą ilość kawy za jednym zamachem dla sporej liczby ludzi i utrzymywać ją w wysokiej temperaturze, dzięki płycie cieplnej. Minusem jest brak możliwości regulacji mocy parzenia kawy. Dlatego też w ekspresach przelewowych nie otrzymamy cappuccino i cafe latte. W wywarze kawowym do naszej filiżanki dostanie się też znacznie więcej kofeiny, substancji gorzkich i kwasów, niż w urządzeniach innego typu.
Ekspresy ciśnieniowe przelewają wodę pod ciśnieniem przez sito z kawą, przez co powstaje delikatna pianka na powierzchni płynu. Smak i specyficzny aromat, a także tłuszcze cukry i białka przepełniają kawę. Przewagą nad wcześniejszym urządzeniem jest to, że kawę można zrobić znacznie szybciej, dzięki temu szkodliwe substancje nie przedostają się do wywaru. Ekspres ciśnieniowy umożliwia zaparzenie kawy mocnej, czarnej, cappuccino, latte i espresso.
Można również znaleźć ekspresy ręczne, w których zmieloną kawę wsypuje się do sita, a kolba z sitkiem przymocowywana jest do urządzenia. Woda pod ciśnieniem przechodzi przez ziarna kawy i trafia bezpośrednio do filiżanki. Taki rodzaj ekspresu dobry jest w domowych zaciszach, ponieważ pozwala na przygotowanie jednej lub dwóch wywarów jednocześnie. Nie sprawdzi się raczej w wyposażeniu gastronomii. Urządzenie do parzenia kawy przygotowuje płyn z pianką, a spieniacz do mleka, w który wyposażona jest większość tego typu ekspresów, umożliwia przygotowanie kawy białej. Niektóre modele posiadają dodatkowo młynek do mielenia kawy. Dobrym rozwiązaniem jest automatyczna wersja tego typu urządzenia, niestety jest on dość droga, ale przynajmniej cały proces nie wymaga udziału człowieka.