Duchy z prześcieradła wieszane pod sufitem
Duch to element, który nierozerwalnie związany jest z Halloween. Z tej okazji powstają duchy przerażające, śmieszne, dziwne i łagodne jak duszek Kacperek z bajki dla dzieci. To od nas zależy, jakiego ducha stworzymy. Do wykonania potrzebujemy pół litra wody, dwie łyżki mąki ziemniaczanej i materiał, z którego będziemy robić dekorację (kawałek prześcieradła, tetrowa pielucha itd.) oraz balonik. Odlewamy trochę wody do kubeczka i wsypujemy do niej mąkę. Mieszamy energicznie, do uzyskania jednolitej konsystencji. W tym czasie resztę wody gotujemy. Do wrzątku wlewamy przygotowaną mieszankę i chwilkę jeszcze gotujemy na małym ogniu. W ten sposób uzyskujemy tradycyjny krochmal. Wkładamy do niego przygotowany materiał, a gdy ten cały nasiąknie rozwieszamy tak, by uzyskać kształt przypominający ducha (w miejscu głowy wkładamy lekko napompowany balon). Pozostawiamy materiał na noc do całkowitego wyschnięcia. Na koniec pozostaje jedynie usunięcie balonika, namalowanie oczu i buzi i powieszenie w wybranym miejscu. Można użyć do tego specjalnych farb do tkanin. Im więcej duszków stworzymy, tym lepszy stworzymy nastrój.
Straszne lampiony
Do wykonania najprostszego lampionu potrzebny jest niewielki słoik, bandaż, para ruchomych oczek, dobry klej i wkład do świecznika. Wystarczy słoik owinąć bandażem, podklejając co kilka centymetrów, by się nie obsuwał. Następnie trzeba dokleić ruchome oczka (które można kupić w każdym sklepie plastycznym) i zapalić świeczkę umieszczoną wewnątrz słoika. Tak uzyskujemy lampion-mumię.
Smaczne, jadalne duszki
Nic prostszego nie ma od wykonania duszka ze śmietanki kremówki. Wystarczy ubić śmietankę na sztywno. Z papieru przygotować rożek, który posłuży do formowania śmietanki. W tubce umieszczamy śmietankę, po czym, ściskając rożek, wyciskamy śmietankę w wybrane miejsce (na przykład na przygotowanej galaretce lub torcie). Oczka duszkom robimy z kawałków czekolady.