Faktem jest, że stosowne żywienie jest podstawą zdrowego sposobu egzystowania. Nie jest to kwestia istotna jedynie dla osób chcących stracić zbędne kilogramy, lecz dla ludzi, którzy mają ochotę zatroszczyć się o dobrą kondycję zdrowotną.

Data dodania: 2013-04-11

Wyświetleń: 1149

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Właściwe odżywianie redukuje bowiem możliwość zachorowania na dużą liczbę chorób, a także dodaje siły witalnej, przydatnej nam na co dzień. Z tej przyczyny ważne jest zaznajomienie się z podstawami dietetyki. Nadmieniona dziedzina zajmuje się właściwym doborem składników w codziennej diecie tak, żeby klient stronił od tego, co niewłaściwie na niego wpływa, a spożywał to, co jest dla niego najkorzystniejsze i bogate w pożywne komponenty. Prócz tego dietetyk trudni się także weryfikacją wszelkich produktów pod kątem ilości składników odżywczych, żeby upominać przed niekorzystnym działaniem niektórych z nich. Pomoc dietetyka jest również nieodzowna w czasie stwarzania odpowiednich diet dla osób zmagających się z otyłością, jak również tych, które cierpią na wszelkiego rodzaju schorzenia czy ostatnio przeszły zabieg. Dobranie stosownej diety dla tych ludzi wymaga bowiem fachowego wykształcenia i jest konieczne, żeby pacjent wrócił do formy.

Aby trudnić się przedstawioną dyscypliną należy poznać jej tajniki studiując tego typu kierunek albo wybierając się na właściwy kurs. Kurs dietetyki pozwala zapoznać się z metodami doboru jadłospisu, a także wzbogaca wykształcenie kursanta o konieczne informacje, np. z dyscypliny medycyny czy gastronomii. Dzięki przejściu omawianego szkolenia, konkretna osoba jest zdolna do współpracy z osobami szukającymi odpowiedniego wsparcia w projektowaniu stosownej diety. Poza tym profesja ta wymaga od kursanta także odpowiedniego nastawienia, gdyż najczęściej sama wiedza nie jest jedynym ważnym czynnikiem. Żeby właściwie sprawować funkcję dietetyka należy być pozytywnie usposobionym do pacjentów i cierpliwym. Istotne jest również prawidłowe rozeznanie wymagań klienta i rozpoznawanie jego słabych i mocnych stron w kwestii przyzwyczajeń żywieniowych. Do kompetencji dietetyka wlicza się także sprawne namawianie innych osób, gdyż zdolność perswadowania swoich racji jest wymaganym czynnikiem w dobieraniu zaprojektowanej i długotrwałej diety. Dodatkowo każdy dietetyk powinien umieć namówić pacjenta do współpracy. Trzeba zapamiętać, iż jadłospis może spowodować wiele poświęceń i sprawiać klientowi trudności. Jeżeli dietetyk nie będzie efektywnie motywował pacjenta do walki z własnymi przypadłościami, dieta nie dostarczy spodziewanych rezultatów. Z tej przyczyny, prócz nadmienionych powyżej zdolności, od każdego dietetyka oczekuje się takich cech usposobienia, bez jakich zrealizowanie danego planu diety nie byłoby możliwe.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena