Dlaczego warto stosować kwas foliowy w ciąży? Ciąża to bardzo ważny czas w życiu każdej kobiety, dlatego odpowiednio dobrana suplementacja pozwoli ci doskonale zadbać o rozwój twojego dziecka. Dowiedz się więcej, dlaczego lekarze i naukowcy zalecają stosowanie kwasu foliowego w ciąż

Data dodania: 2013-01-23

Wyświetleń: 1391

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Od samego początku ciąży należy zacząć przyjmować suplementy diety, które uzupełnią niedobór witamin i minerałów w naszym organizmie. Skąd ten niedobór? Otóż od samego początku nasze rozwijające się w brzuchu maleństwo potrzebuje pełnego zapasu witamin i minerałów i oczywiście czerpie je z organizmu mamy. Dlatego też u mamy może pojawić się niedobór. A że mama odgrywa gignatyczną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka, musi ciągle dbać o to, by jej niczego nie brakowało.

Kwas foliowy odgrywa bardzo ważną rolę w trakcie ciąży. Ze względu na to, iż coraz częściej jesteśmy narażeni na zanieczyszczenie środowiska, w większych miastach stężenie smogu jest tak wysokie, że nie zaleca się kobietom w ciąży, by wychodziły z domu, a jedzenie jest pełne chemii, suplementacja kwasem foliowym staje się nieodzowna. Kwas foliowy zapobiega przede wszystkim wadom rozwojowym dziecka, dlatego suplementację kwasem foliowym zaleca się już przed zajściem w ciążę. Dobrze jest sięgnąć po taki suplement diety, który będzie zawierał w 1 tabletce 400 µg kwasu  foliowego oraz inne minerały, takie jak wapń, magnez czy cynk.

Kwas foliowy w I trymestrze ciąży powinny spożywać wszystkie kobiety, bez względu na to, czy stosowały wcześniej suplementację kwasem foliowym czy nie. W I trymestrze ciąży kształtują się wszystkie ważne narządy, dlatego też jako mama musisz zadbać o ich prawidłowy rozwój. Jeżeli doskwierają ci poranne nudności, tym bardziej powinnaś zadbać o siebie i o to, by zaraz po przebudzeniu zjeść np garść orzechów i dopiero później wstać. Każdej z nas pomaga co innego, wiele kobiet chwali sobie sok z noni, który dodaje energii i wigoru oraz zapobiega porannym nudnościom. 

Kwas foliowy znajdziemy również w takich produktach jak: szpinak, wątróbka, otręby pszenne, brokuły, kalafior, bób, jajka i pomarańcze. Jednak jego przyswajalność jest o 50% niższa aniżeli wtedy, gdy stosujemy kwas foliowy w postaci suplementu diety. Należy jednak zwrócić na to uwagę, by sięgać po te suplementy, które zawierają certyfikaty jakości i są w pełni naturalne.

Na koniec warto wspomnieć, że kwas foliowy da się przedawkować, jeżeli przekroczy się 15 mg dziennie. Może to doprowadzić do zaburzeń układu pokarmowego. 

Licencja: Creative Commons
0 Ocena