Gdy dokuczają nam bóle stawów, nawet najprostsze czynności stają się dla nas udręką: nie możemy się normalnie poruszać, wstawać, schylać się. Jeśli więc chcemy uniknąć tego typu problemów lub chociaż zmniejszyć ich nasilenie, powinniśmy odpowiednio o nasze stawy zadbać, czyli między innymi zdrowo się odżywiać.

Data dodania: 2012-07-30

Wyświetleń: 2165

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Jednym z podstawowych czynników powodujących przeciążenie stawów, które prowadzi do uszkodzeń stawów, a w rezultacie do obrzęków, jest otyłość. Jest ona szczególnie niebezpieczna dla stawu kolanowego i biodrowego. W takim przypadku należy rozpocząć odchudzanie poprzez zastosowanie odpowiedniej diety. Ważny jest też ruch, który jednak nie obciąży za mocno naszych stawów.

Do przyczyn bólu stawów należą przede wszystkim infekcje, przeciążenia, urazy lub kontuzje. Szczególnie sportowcy narażeni są na chorobę zwyrodnieniową, co nie znaczy jednak, że osoby prowadzące siedzący tryb życia nie muszą się niczego obawiać. Problem dotyczy również osób, które pracują każdego dnia przy komputerze lub wykonują prace manualne. U nich najbardziej zagrożone są stawy łokciowe i kolanowe.

Ból nadgarstka spowodowany jest często zapaleniem pochewki ścięgna, które jest skutkiem nadwyrężenia. Niewiele osób wie też, że bardzo niezdrowe jest tak zwane „strzelanie palcami”, gdyż prowadzi ono do zniekształceń palców, a co za tym idzie – również do problemów ze stawami w tych miejscach. Kolejnym z częstszych problemów są kontuzje barku, prowadzące do jego zesztywnienia oraz bólu, który utrudnia ruchy ręką odchodzącą od tego właśnie stawu.

Jest kilka sposobów na leczenie bólu stawów: zabiegi chirurgiczne, masaże, przyjmowanie sterydów, akupresura, akupunktura oraz fizykoterapia (laser lub specjalne impulsy elektryczne).

Ważna jest też odpowiednia dieta. Warto wiedzieć, że schorzeniami stawów szczególnie zagrożone są osoby mające niedobór witamin A, C i E oraz selenu. Organizm ma zdolność przetwarzania beta-karotenu w witaminę A, dlatego należy jeść surowe warzywa i owoce, które go zawierają. A są to między innymi: melony, mango, marchew, morele i bataty. Witaminę C znajdziemy natomiast w pomarańczach, cytrynie, kapuście, brukselce, ziemniakach, czerwonej i żółtej papryce. Niedobór witaminy E uzupełnimy, jedząc pestki słonecznika, orzechy, owoce awokado, a w pełnych ziarnach zbóż, jajach, drożdżach i rybach znajdziemy selen. Ważne jest też spożywanie tłustych ryb, takich jak śledź, łosoś, sardynka czy makrela, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena