0
głosów
- +

HACCP

Autor:

Aktualizacja: 30.05.2012


Kategoria: Biznes i Ebiznes / Biznes i eBiznes


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 863 razy czytane
  • 2 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

HACCP to system mający na celu eliminację zagrożenia, mogących powstać podczas kontaktu produktów spożywczych  z surowcami, maszynami, personelem i procesem technologicznym.


 

HACCP to system analizy krytycznych punktów kontroli, wymagany od 2006 roku od wszystkich organizacji mających kontakt z żywnością.

HACCP jest rekomendowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) oraz wymagany ustawodawstwem Unii Europejskiej. Wdrożenie go służy zapewnieniu odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa żywności oraz minimalizowaniu zagrożeń fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych.

Wdrożenie systemu HACCP jest adresowane do:

- firm transportowych,

-firm magazynujących,

- firm produkujących żywność i dodatki do żywności,

- firm produkujących opakowania,

- firm produkujących środki do mycia i dezynfekcji,

- restauracji, barów, punktów gastronomicznych.

Wdrożenie go musi być poprzedzone wdrożeniem zasad dobrej praktyki higienicznej i dobrej praktyki produkcyjnej, czyli GMP, GHP.

Celem HACCP jest określenie Krytycznych Punktów Kontroli (CCP), czyli miejsc, gdzie muszą być zachowane szczególne środki ostrożności, ponieważ może w nich dojść do skażenia żywności.

Korzyści wynikające z wdrożenia tego systemu  to:

- uzyskanie prawidłowego poziomu bezpieczeństwa żywności,

- ograniczenie ryzyka związanego z procesem technologicznym, personelem i transportem żywności,

- wzrost zaufania klientów i kontrahentów,

- zgodność z wymaganiami sanepidu i ustawodawstwem Unii Europejskiej,

- brak kar finansowych nakładanych przez sanepid.

System HACCP zapobiega zagrożeniom związanym z produkcją i magazynowaniem żywności, w tym zagrożeniom mikrobiologicznym (bakterie, wirusy), chemicznym (detergenty) i fizycznym (szkło, piasek).

 

Lista Tagów: HACCP, wdrażanie HACCP, djb

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.
Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij