Kuchnie na zamówienie mają dwa podstawowe atuty. Z jednej strony pozwalają na optymalne zagospodarowanie przestrzeni, wykorzystanie także pozornie nieustawnych zakamarków oraz na zaplanowanie przestrzeni pod kątem specyficznych oczekiwań i preferencji klienta. Z drugiej strony kuchnie na zamówienie sprawiają, że klient może wybierać spośród naprawdę szerokiego dostępnego wachlarza wzorów i kolorów. Producent oferujący kuchnie na zamówienie nie ryzykuje w takiej sytuacji tym, że będzie mieć na składzie kuchnie, które nie są dopasowane do oczekiwań klienta. Kuchnie na zamówienie doskonale dopasowują się do zmieniających się mód. Popularne dziś kolorowe szafki kuchenne, które sprawiają wrażenie jakby były wykonane z plastiku, jeszcze dekadę temu nie znalazłyby chętnych na nie nabywców. Wtedy lansowano raczej trend powrotu do natury: drewno w naturalnym kolorze uzupełnione o elementy dekoracyjne kojarzące się trochę folklorystycznie (gliniane dzbany i donice czy kraciaste zasłony oraz bukiety suszonych kwiatów) podbijały serca klientów i łamy pism o urządzaniu wnętrz. Nikt chyba wtedy nie przypuszczał, że najbardziej pożądane kuchnie na zamówienie będą mieć kolor pomarańczy, fioletu bakłażana albo soczystej zieleni i będą kusić plastikowym błyskiem. W taką zabudowę kuchenną zaczęto wkomponowywać na przykład lodów w równie niestandardowych kolorach. Takie kuchnie na zamówienie polubili zwłaszcza młodzi ludzie.