Żółta woda
To, że woda jest żółta lub brązowa może wynikać z kilku zupełnie różnych przyczyn:
1. zawiera związki żelaza lub manganu,
2. wypływa z gruntów bogatych w substancje humusowe,
3. przepływa prze korodujące rury i zbiorniki wodociągowe,
4. na sieci wodociągowej doszło do awarii i chwilowo dopływa woda zanieczyszczona,
5. sieć wodociągowa musi być często płukana, co również wiąże się z dopływem barwnych zanieczyszczeń.
W tym momencie zajmiemy się tylko pierwszą przyczyną barwnej wody – obecnością żelaza i manganu.
Kto powinien mieć odżelaziacz
Zacznijmy od tego, że żelazo i mangan są zwykle składnikami naturalnymi, szczególnie w wodach podziemnych. Obecność żelaza i manganu jest skutkiem wietrzenia lub rozpuszczania niektórych skał. Częściowo może pochodzić z rozkładu substancji organicznych. Czasem stężenie żelaza może wzrastać podczas dłuższego czasu eksploatacji ujęcia wody, np. z powodu zmiany poziomu wód gruntowych, okresowych odwodnień. Zatem problem zażelazionej i zamanganionej wody dotyczy głównie użytkowników wód podziemnych. Pierwsza grupa to przedsiębiorstwa wodociągowe, które uzdatniają wodę i potem siecią wodociągową dostarczają ją do swoich klientów. A druga, to posiadacze lokalnych ujęć, czyli Ci którzy czerpią wodę ze studni - mieszkańcy domów jednorodzinnych, wielorodzinnych, użytkujący wodę na potrzeby przemysłowe, w lokalach gastronomicznych, itd.
Żelazo i mangan w wodzie w domu
Praktyczna weryfikacja, czy kolor wody spowodowany jest przez żelazo i mangan, polega na sprawdzeniu, czy:
1. Masz wodę ze studni i Twoje sanitariaty zabarwiają się na żółto, brązowo, czarno.
2. Nowa wanna, nowa muszla klozetowa, a wszystko wygląda jakby było stare i niedomyte.
3. Wyciągasz pranie z pralki i okazuje się, że białe rzeczy mają brązowe zacieki.
4. Pijesz herbatę, kawę, a woda ma nieprzyjemny, żelazisty zapach i posmak.
5. Myjesz się, a woda w wannie szybko robi się brązowa, śmierdzi.
6. Perlatory w wylewkach ciągle są zapchane nieprzyjemną mazią.
7. Po nalaniu wody do szklanki woda początkowo jest krystaliczna, po pewnym czasie, po kontakcie z powietrzem powstaje w niej ciemny osad, najczęściej opadający na dno.
Odżelaziacz jest potrzebny
Woda z żelazem i manganem ma szereg ujemnych cech organoleptycznych, w tym nieprzyjemny, specyficzny zapach i żelazisty posmak, skłonność do zatykania osadami rurociągów, grzejników i innych urządzeń, pozostawianie plam na pranych tkaninach, pokrywanie żółtymi nalotami porcelany i szkła, szkodliwy wpływ na jakość produktów spożywczych i wyrobów przemysłowych. Wysokie stężenie żelaza i manganu w wodzie sprzyja rozwojowi bakterii żelazistych w instalacjach, gdzie wytwarzają rdzę gąbczastą lub nitkowatą.
Ogólnie życie z wodą zażelazioną jest trudne, szczególnie pod kątem mycia się, prania i sprzątania, co pociąga za sobą nadmierne wydatki.