Zimowy spadek energii wiąże się przede wszystkim z brakiem słońca, krótkim dniem, który często jest pochmurny i z opadami. Na skutek niekorzystnych warunków atmosferycznych czujemy się osłabieni, spada nasza koncentracja, a zarazem stajemy się bardziej nerwowi.
Jednak pora roku to nie jedyna przyczyna złego samopoczucia. Istotne jest również to, iż w okresie jesienno-zimowym nasz organizm otrzymuje w pożywieniu dużo mniej witamin, które w innych miesiącach otrzymuje w postaci sezonowych warzyw i owoców. Niedobór witaminy C, magnezu, wapnia żelaza osłabia odporność, co bezpośrednio przekłada się nasza kondycję psychiczna i fizyczną. to z kolei prowadzi do obniżenia odporności organizmu, który przestaje Radzic sobie z e zwalczaniem infekcji tak znamiennych dla sezonu zimowego.
Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta, która dostarczy odpowiednich witamin i minerałów. Koniecznie sięgaj po warzywa i owoce, najlepiej w stanie nieprzetworzonym. Zawarta w nich witamina C jest skutecznym sprzymierzeńcem w walce z chorobami. Równie ważne jest włączenie do diety ryb, które są bogate w kwasy omega-3 niezbędne do prawidłowego działania naszego układu immunologicznego. Wybierajmy również produkty mleczne i chude mięso, zawierające wapń, a jasne pieczywo zamieńmy na produkty pełnoziarniste dostarczające witamin z grupy B.
Do posiłków używajmy dużo czosnku i cebuli, które wpływają na wzmocnienie odporności.
Osoby nadużywające kawy, alkoholu i nikotyny powinny szczególnie zadbać o swoją dietę, której p[odstawa powinny być produkty z wapniem i magnezem, gdyż wymienione używki wypłukują te pierwiastki doprowadzając do jego niedoborów.
Koniecznie postaw na ruch. Już dawno udowodniono, że codzienna dawka aktywności fizycznej wpływa pozytywnie na nasza odporność, ale również na samopoczucie. Wystarczą nawet półgodzinne spacery, a by wzmocnić nasz układ odpornościowy.
Nie zapominajmy równiez o odpowiedniej dawce snu, dzięki któremu nie tylko mamy lepsz samopoczucie, ale również nasz organizm ma szansę w pełni się zregenerować.
Doskonałym uzupełnieniem diety zimowej będą witaminy tabletkach lub w płynie. Warto podawać je zarówno dorosłym, jak i dzieciom, które szczególnie narażone są na infekcje i przeziębienia.