Wielu chorych na cukrzycę twierdzi, że nie przejmuje się wysokimi poziomami glukozy we krwi. Twierdzą, że nie odczuwają bezpośrednio ciężaru choroby, a także nie są skrępowani niedogodnościami niesionymi przez nią. Trudno o większy błąd.

Data dodania: 2011-12-14

Wyświetleń: 2968

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 4

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

4 Ocena

Licencja: Creative Commons

         Oczywiście, jeśli poziomy glukozy we krwi są bardzo wysokie, zwykle pojawiają się typowe objawy: osłabienie, zmęczenie,  nadmierne pragnienie oraz częste oddawanie moczu. Wiadomo jednak, że chorzy na cukrzycę, którzy nie kontrolują regularnie stężeń glukozy we krwi  i modyfikują leczenie dopiero wtedy, gdy wystąpią niepokojące objawy kliniczne - igrają  z ogniem i ryzykują nie tylko rozwój przewlekłych powikłań, ale również wystąpienie powikłań ostrych które bywają śmiertelne.

         Jednym  z podstawowych i osiągalnych celów leczenia cukrzycy jest utrzymywanie przez całą dobę poziomów glikemii możliwie najbardziej zbliżonych do normy. Aby sprawdzić, czy cel ten został osiągnięty, trzeba codziennie  wykonywać  pomiary  glikemii w domu, czyli prowadzić samokontrolę.Jeśli wyniki samokontroli wskazuje, że stężenia glukozy są prawidłowe - potwierdza  to skuteczność terapii  Jeśli natomiast są one złe, pozwalają podjąć  wspólnie z lekarzem decyzję o zmianie sposobu leczenia.

Prawidłowa  glikemia powinna wynosić na czczo od -60 do 110 mg/dl (0,6-1,1g/1,czyli3,3-6,1mmol/1);

po posiłku może ona wzrosnąć do 150-160mg/dl(1,5-1,6 g/l czyli 8,3-8,9 mmol/1). Jeśli stężenie glukozy we krwi  przekroczy  próg nerkowy  (wynoszący  zwykle 180-200mg/dl, czyli 10,0-11,1mmol/1), wtedy glukoza jest wydalana z moczem.

SAMOKONTROLA GLIKEMII

Jest to najszybsza i najdokładniejsza metoda oceny przebiegu cukrzycy. Jest szczególnie przydatna do:

• wykrywania wahań glikemii w ciągu dnia (tzw. dobowy profi1 glikemii) i ewentualnego  wprowadzania poprawek do zasadniczej metody terapii;

• oceny  poziomów  glikemii  w  szczegó1nych sytuacjach, np.: w trakcie choroby przebiegającej z gorączką lub podczas większego wysiłku fizycznego;

•  rozpoznawania hipoglikemii, która często  poprzedzają jedynie nieliczne objawy ostrzegawcze.

Obecnie łatwiej jest przeprowadzić pomiar  glikemii z kropli krwi pobranej z nakłucia palca. Używa się do tego celu mało  traumatyzujących  igieł oraz automatycznych, szybkich, wymagających niewielkiej ilości krwi  glukometr6w,  kt6re  zwykle umawiają zapamiętywanie wyników wcześniejszych pomiarów.

ZAPISYWANIE WYNIKOW POMIAROW

Podstawowe  znaczenie zarówno  dla pacjenta,  jak i dla lekarza ma  zapisywanie  wyników   pomiarów w zeszycie samokontroli, który umożliwia wzajemną komunikację i jest podstawą podejmowania decyzji terapeutycznych. Zeszyt samokontroli powinien być na bieżąco uzupełniany (zawierać wszelkie istotne informacje), przejrzysty i prowadzony zwięźle.

HEMOGLOBINA GLIKOWANA

Odsetek  hemoglobiny połączonej z glukozą jest wskaźnikiem średniego stężenia glukozy we  krwi w ciągu ostatnich dwóch miesięcy (wartości prawidło- we, różne w zależności od metody pomiaru i laboratorium, wynoszą od 3% do 8%). Mimo że oznaczanie poziomu  hemoglobiny glikowanej jest bardzo przydatne, gdyż potwierdza wyniki pomiarów glikemii przeprowadzanych w domu, to jednak, nie dając wglądu w godzinowe wahania glikemii, nie może zastąpić dobowych profilów glikemii, na podstawie których podejmowane są decyzje o sposobie leczenia.

DIETA - ELEMENT SAMOKONTROLI

Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna być jak najbardziej zbliżona do diety zdrowego człowieka, a więc urozmaicona i smaczna. Zasadnicza modyfikacja diety dotyczy znacznego ograniczenia łatwo przyswajalnych węglowodanów, czyli cukru obecnego w słodyczach, ale też w słodkich owocach czy sokach. Ważne jest, by jeść często i mało, najlepiej 6 posiłków dziennie – 3 większe i 3 mniejsze; starać się przestrzegać stałych pór posiłków; unikać przejadania się; wybierać mało przetworzoną żywność, np. produkty z pełnego ziarna, a do każdego posiłku jeść warzywa, najlepiej surowe. Powinno się też ograniczyć spożycie tłuszczów i alkoholu.

 Kiedy należy przeprowadzić kontrolę poziomu cukru we krwi (glikemii) lub poziomu cukru w moczu (glikozurii)?

•           Po pierwsze na czczo;

•           Po różnych, mniejszych i większych posiłkach;

•           Po spożyciu słodyczy;

•           Po wysiłku fizycznym

•        W nocy, przy podejrzeniu nocnej hipoglikemii lub znacznej hiperglikemii na czczo;

•           W zbiórce dobowej moczu.

Licencja: Creative Commons
4 Ocena