W Polsce brak wciąż specjalistycznych szkół, oferujących kształcenie w tym zakresie, dlatego zainteresowanym baristyką proponuje się płatne kursy, organizowane w większych miastach. Podczas nauki, zdobywa się wiedzę na temat uprawy i obróbki ziaren kawy. Sposobu ich parzenia, jak również zasad serowania kofeinowych i bezkofeinowych napojów. Wprowadza się również rozróżnienie pod względem zawartości mleka w kawie – inaczej wszak przyrządza się espresso, inaczej latte, romano, wiener melange. Są kawy podawane ze słodkim rumem, z pyszną bitą śmietaną oraz z najlepszą whisky. Wszystkie takie zestawy trzeba umieć wyszykować, a także – w atrakcyjny sposób - zaproponować je naszym potencjalnym klientom.
Przyszli bariści dowiadują się również, na czym poleca latte art, a więc sztuka dekorowania kawy za pomocą mlecznych rysunków oraz wzorów, tworzonych na wierzchniej warstwie napojów. Od kawowych specjalistów wymaga się dość rozległej wiedzy o gatunkach kaw, o tym, skąd one pochodzą i jak są uprawiane. Ceniona jest także kreatywność – ciekawe smaki, a także unikatowe połączenia rodzajowe są szansą na przyciągnięcie klientów do kawiarenek, restauracji, pubów. Liczy się nie tylko unikatowa kompozycja smakowa kawy, lecz również jej zapach i forma wizualna. No i dobór naczyń, w których podajemy gotowe produkty. Mogą to być filiżanki, szklanki, kubki, kubeczki. Do tego serwuje się ciastka, desery lodowe, a nawet drinki czy różne rodzaje mineralnych wód. Wszystko wedle indywidualnego gustu.
Coraz więcej restauracji hotelowych oraz firm cateringowych chce zatrudniać własnego baristę. Wymagania konsumentów bardzo wzrastają i od pitych kaw oczekuje się teraz pewnych norm, standardów przygotowania, a jednocześnie nieszablonowych rozwiązań. Stąd pomysł na kawy barwne, alkoholowe, mrożone i doprawiane cynamonem, wanilią, mieszane z budyniem albo z lodami.
Barista nie tylko zajmuje się parzeniem kawy, ale jest też opiekunem ekspresów, ciśnieniomierzy i najrozmaitszych kawiarek. Musi też dbać o odpowiednie magazynowanie ziaren, o zaopatrzenie lokalu w różne rodzaje cukru, śmietanek, mleka. W Polsce kawowy ekspert zarabia ok. 2000 złotych.