0
głosów
- +

Jak przygotować nietypowe pierniczki na choinkę

Autor:

Aktualizacja: 14.10.2007


Kategoria: Kultura i Sztuka / Aktualności


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 13349 razy czytane
  • 3 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Chcesz zrobić samodzielnie lub razem z dzieckiem pierniki na choinkę, a nie masz ładnych foremek? Masz pomysł na nietypowy, nigdzie indziej nie spotykany kształt ciasteczek? Z tego artykułu dowiesz się jak zrobić pierniki według samodzielnie zaprojektowanego wzoru.


Świąteczne pierniczki przygotowane w domu to tradycja znana wielu polskim rodzinom od stuleci.
Jeśli korzystamy z przepisu, w którym ciasto wymaga leżakowania, już na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem w naszym domu pojawia się świąteczny nastrój. Pachnie miodem i korzeniami, a dzieciom udziela się atmosfera oczekiwania na coś wspaniałego i tajemniczego.
Kiedy ciasto dojrzeje wyciągamy foremki często przechowywane w rodzinie od pokoleń i zaczyna się wielkie wycinanie.

Co jednak zrobić, jeśli nie mamy ładnych foremek po prababci?
Na rynku dostępne są gotowe zestawy metalowych lub plastikowych wykrojników.W ciągu roku używamy ich do ciastek, a przed świętami Bożego Narodzenia wykrawamy nimi pierniki . Niestety, ich kształty często się powtarzają i trudno znaleźć wśród nich coś ładnego.
Warto uruchomić własną inwencję i pomysłowość. Do wycinania oryginalnych kształtów z piernika mogą nam się przydać plastikowe foremki do piasku czy ciastoliny. Oczywiście trzeba je przedtem starannie umyć. Nasz maluch na pewno będzie miał znakomitą zabawę robiąc przy ich pomocy prawdziwe pierniki!
Jeśli mamy ochotę na ambitniejsze wyzwanie, możemy przygotować własny szablon z tektury, a następnie przy pomocy ostrego noża wyciąć go z piernika. Można też wycinać bezpośrednio z ciasta, jednak jest to trudniejsze i wymaga pewnej ręki, bo nie da się poprawić raz wykonanego cięcia.
Jeśli zamierzamy zawiesić nasze pierniki na choinkę, potrzebne będą dziurki. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczek ale jeszcze zanim pierniki zmiękną, łatwo wykonać dziurki wiertarką.

Pył piernikowy oraz pokruszone pierniki, które pękły lub nam się nie podobają możemy zmieszać z kremem orzechowym, budyniem lub jogurtem tworząc fantastyczny świąteczny deser. W ten sposób nie zmarnuje się nawet najmniejszy okruch magicznego ciasta.

Nie dziwmy się, jeśli pierniki z choinki będą znikały nie wiadomo kiedy. Przecież o to właśnie chodzi. Sami kiedyś byliśmy dziećmi. Zróbmy swoim frajdę.

Jeśli szukasz inspiracji do zdobienia pierników zajrzyj na www.piernikarnia.pl


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij