Zupa pasuje na różne imprezy, jest ciekawa i inna niż wszystkie tradycyjne zupy. Na pierwszy rzut oka wydaje się pracochłonna, ale to tylko złudzenie. Polecam.   

Data dodania: 2011-09-30

Wyświetleń: 7079

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 1

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

1 Ocena

Licencja: Creative Commons

Składniki:

2 udka kurczaka,                                                    

3 marchewki,                                                                 

2 pietruszki,                                                     

¼ selera,                                                     

½ kg pieczarek,                                                        

1 por,                                                         

2 łyżki masła,                                                 

20 dag serka topionego śmietankowego lub gouda,

10 dag serka topionego ziołowego,                                                               

500 g makaronu Rosmarino – jest to makaron w kształcie ziarenek ryżu

sól,                                                     

pieprz,                       

Udka kurczaka gotujemy w ok. 3 litrach wody. W drugim garnku gotujemy makaron. W tym czasie marchewkę, pietruszkę, selera i pieczarki ucieramy na tarce. Pora kroimy w talarki i smażymy na maśle, następnie dodajemy do niego pieczarki i za chwilę pozostałe starte warzywa, czyli marchewkę, pietruszkę, selera, smażymy 8-10 minut. Jak kurczak się ugotuje wyjmujemy go i oddzielamy mięso od kości (dzielimy kurczaka na małe kawałki, takie jak do potrawki). Do wywaru wrzucamy utarte warzywa i kawałki kurczaka – gotujemy. Serki topione zalewamy szklanką rosołu i miksujemy, dolewamy do zupy, solimy i pieprzymy do smaku.

Podajemy tak jak rosół, wsypujemy do miski makaron i zalewamy zupą.

Smacznego.

Licencja: Creative Commons
1 Ocena