HACCP to System Analizy i Krytycznych Punktów Kontroli. HACCP gwarantuje bezpieczeństwo zdrowia i życia. Zadaniem Systemu HACCP jest eliminacja zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstania.

Data dodania: 2011-10-17

Wyświetleń: 2263

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, który gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne nabywanych produktów, a tym samym chroni interesy konsumenta i poprawia wizerunek danej firmy. Od 1 stycznia 2006 roku każda firma zajmująca się obrotem i produkcją żywności jest zobowiązana do wdrożenia systemu HACCP.

Celem HACCP jest rozpoznanie, a następnie zapobieganie zagrożeniom chemicznym, biologicznym, fizycznym, które mogą wystąpić podczas produkcji lub transportu żywności.
Główny nacisk kładzie się na eliminowaniu zagrożeń bezpośrednio w miejscu ich powstawania. Takie podejście sprawia, że zapobiega się ewentualnym zagrożeniom związanym z surowcami, maszynami, personelem i procesem technologicznym jeszcze przed wyprodukowaniem żywności.

Wdrożenie HACCP przebiega według określonych etapów:

 

Analiza możliwych zagrożeń.

Ustalenie Krytycznych Punktów Kontroli

Opracowanie zasad postępowania

Określenie działań w przypadku przekroczenia limitów krytycznych.

 

Wdrożenie Systemu HACCP przynosi wiele korzyści zarówno dla firm, jak i klientów:

że firma przywiązuje szczególną uwagę do kwestii bezpieczeństwa żywności;

wzrost zaufania sprzedawców detalicznych i klientów w branży spożywczej;

potwierdza że dana żywność jest odpowiednio wysokiej jakości

regularne audity pomagają firmie prawidłowo nadzorować system bezpieczeństwa żywności

 

HACCP adresowany jest do wszystkich firm działających na rynku spożywczym- od produkcji do dystrybucji.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena