0
głosów
- +

ZUPA KREM Z SOCZEWICY

Autor:

Aktualizacja: 17.05.2011


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Przepisy


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1343 razy czytane
  • 4 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Czego chcieć od zupy? Aby była zdrowa, smaczna i pożywna. Taka jest właśnie zupa krem z soczewicy. To pyszne danie naprawdę warto przygotować. To jedna z potraw, które potrafią sprawić, że nie będziesz tęsknić za mięsem, ta zupa ma w sobie bombę treści.


ZUPA KREM Z SOCZEWICY

Poniżej podaję przepis na pożywną i smaczną zupę z soczewicy czerwonej. Dobór przypraw jest całkowicie indywidualny, a oto moja propozycja:

Składniki:

1 szklanka czerwonej soczewicy3-4 pomidory (lub 1 puszka pomidorów)1 duża cebula2 ząbki czosnkuimbir korzeńnać pietruszkinać kolendry (opcjonalnie)2 l bulionuoliwa lub olej lub klarowane masło

Przyprawy (które ja stosuję) : sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy (również w proszku), kolendra, kmin rzymski, kurkuma

Bulion wegetariański: marchew, pietruszka, seler, por, seler naciowy (opcjonalnie)

 

Czas przygotowania: 30min

Czas gotowania: 1 godzina

Sposób przygotowania:

Na początek obieram cebulę i kroję ją niezbyt drobno, żeby się za szybko nie rozgotowała, a warzywa na bulion kroję w kostkę. Na oliwie w garnku należy zeszklić lekko cebulę oraz starty imbir. Polecam też dorzucić trochę naci pietruszki i kolendry oraz szczyptę pieprzu i kurkumy.

Kiedy cebula będzie prawie miękka, wrzucam pokrojone warzywa i zalewam je wodą (do 2/3 garnka). Gotuję je ok. 30-35 min na wolnym ogniu. W międzyczasie, soczewicę przepłukuję kilka razy wodą na sitku z drobnymi oczkami.

Kiedy bulion będzie gotowy, odcedzam wszystkie warzywa i odkładam je na osobny talerz. Teraz solę lekko otrzymany bulion i gotuję w nim soczewicę przez 15 min. (Soczewica bardzo wchłania wodę, więc profilaktycznie dolewam 1-2 szklanki przegotowanej wody do bulionu, zagotowuję go i dopiero wsypuję soczewicę).

W tym momencie mamy czas na dokończenie zupy. Pomidory świeże należy obrać ze skóry i zmielić tak, aby powstał przecier. Warzywa mielimy na drobną masę, łączymy z pomidorami (można je mielić od razu razem) i wlewamy otrzymaną masę warzywną do bulionu z ugotowaną wcześniej soczewicą. Czasami dodaję 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, by zupa nabrała ładnego pomarańczowego koloru.

Do zupy dodajemy wyciśnięte 1-2 ząbki czosnku,dobrą szczyptę sproszkowanej kolendry i kminu rzymskiego (daje to piękny i orientalny aromat) oraz resztę przypraw wedle gustu.

Gotową zupę krem dekorujemy pokrojoną natką pietruszki i/ lub kolendry.

Smacznego!

Dinozaur

www.zyjdobrze.cba.pl


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij