OŁÓW - skutki zatrucia :                    

Data dodania: 2007-03-31

Wyświetleń: 12903

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

• promieniowanie;

• zaburzenia osobowości, trudności w uczeniu, zaburzenia układu nerwowego u dzieci;

• rak;

• choroby serca i nadciśnienie;

• choroby nerek i zaburzenia przemiany materii;

• różne inne dolegliwości (letarg, depresje, bóle mięśni, częste infekcje itd.);

• zaburzenia czynności układu immunologicznego.

- źródła ołowiu:

• niektóre konserwy żywnościowe są lutowane za pomocą ołowiu;

• naczynia ceramiczne z glazur krzemowo ołowianą (gdy glazura jest nieprawidłowo utrwalona, wówczas ołów może zostać rozpuszczony przez kwasy zawarte w pożywieniu);

• papierosy (w uprawie tabaki stosuje się ortoarsenian trójołowiowy);

• papier gazetowy, katalogi, ulotki reklamowe, ołówki;

• indyjskie szminki i niektóre farby do włosów;

• skażona żywność: mleko i mięso zwierząt pasących się w pobliżu ulic i dróg oraz inne produkty żywnościowe sprzedawane w pobliżu dróg o dużym natężeniu ruchu. Ogólne niedożywienie łączy się z niedoborem substancji chroniących organizm i podwyższonym stężeniem ołowiu. Ołów upośledza absorbowanie przez organizm takich składników odżywczych jak żelazo, cynk, wapń, mangan, magnez.

Produkty eliminujące ołów:

witamina C, cynk, selen, witamina E, aminokwasy (cysteina i metionina).

www.zdrowydarnatury.com



RTĘĆ

W naturze rtęć występuje w postaci organicznej i nieorganicznej. Rtęć nieorganiczna nie jest niebezpieczna dla organizmu, gdyż jest trudno wchłaniana. Najbardziej trującą postacią rtęci jest metylortęć.

- źródła rtęci:

• lekarstwa: mercurochrom (wycofany z rynku szwajcarskiego i polskiego);

• zastosowanie w przemyśle: środki bakteriobójcze, baterie, przyrządy elektryczne, materiały wybuchowe, fuungicydy, futra, atrament, termometry, środki owadobójcze, pestycydy, lampy fluorescencyjne, w garbarstwie, w produkcji papieru i biżuterii.

- wpływ metylortęci na organizm:

• drętwienie,zesztywnienie kończyn;

• zakłócenie mowy;

• kurcze;

• porażenia;

• trudności z koordynacją motoryczną;

• deformacje u noworodków;

• w ekstremalnych przypadkach śpiączką i śmiercią;

• wdychanie oparów rtęci powoduje ból w piersiach, któremu towarzyszą: gorączka, kaszel i dreszcze;

• w lekkim zatruciu może wystąpić zwiększona produkcja śliny, zapalenie błony śluzowej, jamy ustnej lub biegunka. Mogą także wystąpić: psychoza, bezsennoć, zmęczenie, bóle głowy, wypadanie zębów, zaniki pamięci, drętwienie ust, rąk, stóp;

• najbardziej zdradliwie działa rtęć na system nerwowy; symptomy natury umysłowej i neurologicznej upodobniają się znacznie do objawów stwardnienia rozsianego;

• także system immunologiczny jest narażony na niebezpieczeństwo;

• rtęć niszczy limfocyty T.

Wiemy jakie jest optymalne funkcjonowanie systemu immunologicznego, broniącego nas przed infekcjami i nowotworami. Zakłócenia równowagi immunologicznej mogą również doprowadzić do alergii.

Produkty eliminujce rtęć:

selen, witamina E, cynk, wapń.

www.zdrowydarnatury.com

KADM znajduje się wszędzie.

Jest łatwo absorbowany przez warzywa, które spożywamy. Najwięcej kadmu dostaje się do organizmu wraz z żywnością, ale tylko jego mała część jest absorbowana w jelitach. Tak więc głównym źródłem skażenia organizmu jest kadm pochodzący z atmosfery. Kadm źle wpływa na aktywność enzymów, zaburza więc proces niezbędny do życia.

Zmniejsza działanie minerałów: wapń, cynk, selen, miedź i żelazo. Nikotyna jest najbogatszym źródłem kadmu. Produkty eliminujące kadm: witamina C, cynk, żelazo, przeciwutleniacze i aminokwasy.



ALUMINIUM jest absorbowane i powoduje ciężkie schorzenia układu nerwowego.

- źródła aluminium w środowisku:

• aluminium przedostaje się do organizmu wraz z zawierającym go pożywieniem;

• aluminium znajduje się w lekarstwach (leki osłaniające błonę śluzową, żołądek i jelita, a zobojętniające kwasy żołądkowe);

• woda, do której dodano środki zapobiegające tworzeniu się zawiesin, zawiera aluminium;

• warzywa i mięso zawierają aluminium pochodzące z zanieczyszczonej gleby. Kwaśne deszcze ułatwiają pobieranie i przyswajanie aluminium oraz innych metali ciężkich przez

organizmy żyjące w glebie;

• do niektórych środków spożywczych dodawane jest aluminium ze względu na jego wybielające i emulgujące właściwości; aluminium jest także środkiem zapobiegającym zbrylaniu się substancji.

- źródła aluminium w pożywieniu:

• E 173 aluminium: środek barwiący na kolor srebrny cukierki i dekoracje stosowane na wypiekach;

• E 541 fosforan aluminiowo sodowy: środek emulgujący, dodawany do pieczywa i ciasta, gum do żucia;

• E 554 krzemian aluminiowo wapniowy: środek przeciwzbrylający, stosowany w soli, cukrze, gumach do żucia;

• E 559 krzemian aluminiowy (kaolin): uznany za nieszkodliwy;

• aluminium stosuje się podczas produkcji sera topionego i w niektórych metodach konserwowania (np.suchych kiełbas, czy warzyw w occie);

• biała mąka zawdzięcza swoją biel procesowi wybielania, w którym stosuje się związki aluminium i potasu.

Aluminium w organizmie uszkadza wiele funkcji organizmu, zanim dotrze do komórek nerwowych:

• pracownicy fizyczni, stykający się z tym metalem cierpią na zaburzenia oddychania;

• gdy zawartoć aluminium jest zbyt duża prowadzi to do zaburzeń w gospodarce wapniowej w ustroju co prowadzi do odwapnienia kości, a także do kłopotów z przemianą materii;

• lekarstwa osłaniajce śluzówkę żołądka i jelit zawierające aluminium, mogą obniżać zawartoć fosforanów we krwi, co może prowadzić do bólu i osłabienia mięśni;

• lekarstwa osłaniające śluzówkę żołądka i jelit opóźniają wypróżnienie żołądka poprzez zmniejszenie kurczliwości mięśni, prowadzi to do wytwarzania się gazów w żołądku i w jelitach, ogólnego zapalenia jelit oraz zapalenia jelita grubego; metal ten zaburza także podstawowe funkcje trzustki;

• podczas dializy (oczyszczania krwi) za pomocą sztucznej nerki zużywa się ok.180 litrów wody w której znajduje się aluminium i pacjenci są narażeni na dolegliwości neurologiczne i psychiczne;

• istnieje coraz więcej podejrzeń, że aluminium ma duży udział w powstawaniu chorób Alzheimera i Parkinsona. Gdy spożywamy zbyt mało wapnia i magnezu, wówczas organizm zastępuje te minerały innymi. Może także gromadzić aluminium.

Produkty eliminujące aluminium: aminokwasy: cysteina i metionina (czosnek, cebula, szczypiorek, czerwona papryka, żółtko jaja i szparagi zawierają duże ilości aminokwasów), cynk, wapń, magnez.

Powodują usuwanie toksyn i metali ciężkich z organizmu.

Sauna też powoduje wydalanie toksyn i metali ciężkich z organizmu.

www.zdrowydarnatury.com

MIEDŹ jest to niezbędny składnik odżywczy dla organizmu ludzkiego, ale niedobór jego występuje rzadko. Jest też metalem toksycznym. Nadmiar miedzi powoduje zmniejszenie cynku co wywołuje w ustroju psychiczne i fizyczne dolegliwości.

- źródła miedzi:

• artykuły spożywcze: wątroba jagnięca i cielęca, brzoskwinie, kakao, czekolada, kawa, nasiona soi;

• papierosy;

• woda pitna; rury wodociagowe są zazwyczaj miedziane;

Kobiety narażone są na dwa dodatkowe źródła miedzi: tabletki antykoncepcyjne i spirale

Objawy:

niespokojny sen lub bezsenność,

nadpobudliwość u dzieci i dorosłych,

wybuchanie płaczem,

nadciśnienie tętnicze,

zawał serca.

Produkty likwidujące nadmiar miedzi: cynk, selen, antytoksyna, witamina C, mangan i witaminy B.

FLUOR oraz ZWIĄZKI CHEMICZNE CELOWO DODAWANE DO PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

FLUOR jest minerałem śladowym, który znajduje się w niewielkich ilościach przede wszystkim w kościach i zębach. Fluor jest najczęciej wymieniany jako pierwiastek chroniący przed próchnicą. Rynek jest zarzucony produktami zawierającymi fluor, a wszystko po to, aby zapobiec chorobie zachodniej cywilizacji - próchnicy.

Szwajcarski pediatra, doktor Max Beguin, po wielu latach badań i obserwacji w La Chaux-de-Fonds doszedł do wniosku, że wartościowe pożywienie lepiej chroni zęby przed próchnicą, niż fluor. Pożywienie, które zostało poddane wielu procesom przetwarzania, wzmaga próchnicę, natomiast zdrowe i pełnowartościowe - chroni. Nadmiar fluoru może mieć niekorzystne skutki. Wpływa on na aktywność wielu enzymów w organizmie i może odbić się negatywnie na funkcjonowaniu tkanki mózgowej.

www.zdrowydarnatury.com

ZWIĄZKI CHEMICZNE CELOWO DODAWANE DO PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH

Są to: środki konserwujące, barwniki. Chemiczne środki konserwujące, a także napromieniowanie żywności są najnowocześniejszymi metodami konserwacji - aby zachować korzystny smak i wygląd, który został zniszczony podczas procesów technologicznych. Im więcej tych procesów od produktu początkowego do końcowego, tym bogatsza i bardziej konieczna paleta substancji dodawanych: polepszaczy, stabilizatorów, przeciwutleniaczy, środków konserwujących, środków barwiących itd.

Niekiedy z powodów komercyjnych niewiele uwagi poświęca się badaniom toksykologicznym i w pośpiechu wprowadza się na rynek produkt, który nigdy nie powinien się na nim znaleźć .Testy toksykologiczne przeznaczone do badania jakości zdrowotnej jednego produktu mogą kosztować nawet miliony.

Nie jest znane działanie pozornie bezpiecznych związków chemicznych po długim okresie spożywania.

Przepisy zezwalają na nie wyszczególnienie na etykietach niektórych produktów żywnościowych dodawanych substancji obcych. Są to: wina, piwo, moszcz, sery, fermentowane sery i mleko, produkty kakaowe i czekoladowe.

Najczęściej słyszy się o barwnikach dodawanych do żywności, gdyż mogą one wywoływać reakcje alergiczne u osób wrażliwych, zwłaszcza u dzieci. Uboczny wpływ barwników na organizm jest różnoraki: mogą

wywoływać zmiany na skórze, zaburzenia oddychania, bezsenność i zaparcia, mogą też wpływać na ciśnienie krwi.

Bakterie Clostridium botulinum zostają zniszczone przez konserwację azotanami sodu lub potasu. Te substancje konserwujące stosuje się podczas produkcji wędlin i konserwowania (peklowania) mięsa, gdyż bakterie wywołujące botulizm (zatrucie jadem kiełbasianym, które może doprowadzić do śmierci) mają tu najlepsze warunki do rozmnażania.

Azotany i azotyny dodawane do mięsa barwią je na kolor czerwony. Nawet jeśli azotany i azotyny chronią nas przed botulizmem, to nie są one całkowicie bezpieczne. Wszyscy regularnie spożywamy azotany: 21% - z wodą, 70% - z warzywami i 6% z mięsem. Większa część zostaje szybko wydalona z organizmu, ale część przekształca się w niebezpieczne azotyny. Mają one szkodliwy wpływ na czerwone ciałka

krwi. Następuje przemiana azotynów w nitroazaminy w żołądku, które wywołują nowotwory lub są o to podejrzane.

www.zdrowydarnatury.com

PRZECIWUTLENIACZE - umożliwiają zachowanie naturalnych walorów smakowych i wartości odżywczych tłuszczów spożywczych. BHA i BHT to dwa przeciwutleniacze, które stosowane są w przemyśle spożywczym, przede wszystkim w produktach ziemniaczanych i tłuszczach. W doświadczeniach stwierdzono jednak, że powodują wiele niekorzystnych zmian w organizmie.

SUBSTANCJE STABILIZUJĄCE I EMULGUJĄCE stosowane w przemyśle spożywczym nie są szkodliwe, ponieważ w przeważającej części są pochodzenia roślinnego.

SUBSTANCJE POPRAWIAJĄCE SMAK I ZAPACH to najpopularniejszy glutaminian sodu. Prowadzi on do następujących dolegliwości: zaburzeń widzenia, mdłości, wymiotów, zawrotów głowy i zaburzeń żołądkowo-jelitowych. Glutaminiany zawarte w środkach spożywczych mogą, zwłaszcza u dzieci nadmiernie się kumulować w układzie nerwowym, co jest wysoce toksyczne.

NAPROMIENIOWANIE ŻYWNOŚCI

Jest duże prawdopodobieństwo, że odżywiamy się produktami żywnościowymi, których termin przydatności do spożycia został przedłużony napromieniowaniem. Z braku etykiet i niedoskonałej techniki - niemożliwe jest stwierdzenie, czy nasze ziemniaki zostały napromieniowane.

Jeśli jesteśmy przekonani, że nasze zdrowie zależy w dużej mierze od spożywanej żywności, to powinniśmy czynić wszystko, aby każdy z nas miał łatwy dostęp do świeżych i zdrowych produktów. Ich wartość odżywcza podtrzymuje naszą witalność. Umożliwia się regenerowanie komórkom organizmu. Ważne substancje przeciwutleniające zostają podczas napromieniowania zniszczone. Zmniejszanie zawartości witamin w produktach pod wpływem napromieniowania jest niezaprzeczalne.

Straty spowodowane napromieniowaniem są różne w zależności od produktu spożywczego. Nie wszystkie też bakterie zostają zniszczone, a niektóre z tych pozostałych są szkodliwe. Zniszczenie salmonelli wzmaga rozmnażanie Clostridium botulinum. Salmonella wywołuje zatrucie, botulizm może nawet zabić! Nieznane są przy tym do dzisiaj długofalowe skutki wywołane przez napromieniowanie żywności. Jako

konsumenci mamy więc prawo zaprotestować i bronić się przed nią: napromieniowane produkty muszą być oznakowane!

www.zdrowydarnatury.com

PESTYCYDY

Czy nasze zdrowie jest z ich powodu w niebezpieczeństwie? Tak - odpowiadają naukowcy i dodają, że niektóre z nich powinny zostać natychmiast wycofane. Trzeba jednak przyznać, że dzięki pestycydom zlikwidowano lub ograniczono występowanie tak ciężkiej choroby jak malaria. Zamiast niej pojawiły się inne zagrożenia.

Jedne pestycydy koncentrują się głównie w roślinach, inne w produktach zwierzęcych: mleku, produktach mlecznych, mięsie. Człowiek odżywiajc się tymi produktami, magazynuje je najpierw w tkance tłuszczowej, potem przedostają się - w następującej kolejności - do wątroby, ,jąder,,jajników, tarczycy i mózgu. Podejrzewa się, że pestycydy wywołują nowotwory, alergię, działają mutagennie i teratogennie.

Pestycydy zakwaszają ziemię, niszczą pozytywne mikroorganizmy, ługują glebę i kradną produktom roślinnym odżywcze składniki. Ekologiczna gospodarka rolna pomaga nam zachować zdrowie. Ekologiczne warzywa mają więcej wartości odżywczych i zawierają więcej soli mineralnych niż te, które uprawiano z zastosowaniem pestycydów i których dojrzewanie przyspieszano chemicznie. Przeciwdziałanie przeciwko pestycydom jest bardzo ważne i zaleca się uzupełnianie pożywienia naturalnymi przeciwutleniaczami.

USZKODZENIA SPOWODOWANE PROMIENIOWANIEM

• Jod 131 uszkadza tarczycę.

Stabilny naturalny jod, który spożywamy wraz z solą morską, owocami morza, wodorostami,jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

• Stront 90 wysyła radioaktywne promienie, które mogą prowadzić do anemii i białaczki.

• Cez 134 i 137 może przedostać się do tkanki płucnej, najpierw atakując wątrobę i mięśnie.

• Radon uszkadza płuca.

• Uran uszkadza nerki.

www.zdrowydarnatury.com

DZIECI, A ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA

Toksyczne substancje, zawarte w wodzie, pożywieniu i powietrzu - przedostają się do płodu. Zły stan zdrowia przyszłych rodziców lub szkodliwe wpływy środowiskowe (np wpływ toksycznych metali) mogą

spowodować uszkodzenie spermy i jajeczka, co może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie dziecka.

WSKAZÓWKI DLA PRZYSZŁYCH RODZICÓW

• Należy ustalić na podstawie analiz laboratoryjnych (na przykład analizy włosów) zanieczyszczenie organizmu toksycznymi metalami ciężkimi.

• Należy zaplanować oczyszczenie organizmu z toksyn poprzez stosowanie się do zaleceń żywieniowych, poprzez uzupełnienie organizmu naturalnymi witaminami i składnikami mineralnymi.

• Należy unikać żywności zanieczyszczonej pestycydami i z dodatkami substancji uszlachetniających, spożywać natomiast żywność ekologiczną.

• Należy używać do picia i przygotowania posiłków wody mineralnej lub filtrowanej.

• Należy przeprowadzić badania kontrolne, wykluczające toksoplazmozę i różyczkę.

• Należy unikać alkoholu, nikotyny i wszelkich lekarstw, które nie są niezbędn .

Podsumowując należy prawidłowo się odżywiać i uzupełniać organizm w niezbędne składniki odżywcze, aby się cieszyć dobrym zdrowiem i mieć zdrowe potomstwo. Metale ciężkie - ołów, kadm - wywierają szkodliwy wpływ na przekazywanie impulsów nerwowych. Już od momentu zapłodnienia dziecko jest narażone na zatrucie tymi metalami. Organizm dziecka wyposażony we wszystkie niezbędne składniki odżywcze, poradzi sobie z zagrożeniami pochodzącymi ze środowiska. Najskuteczniejszym sposobem zachowania optymalnego zdrowia jest spożywanie żywności bogatej w witaminy i składniki mineralne potrzebne do prawidłowego rozwoju i wzrostu człowieka. Zbyt duże ilości wypijanego mleka mogą powodować zakłócenie równowagi wapń-magnez, gdyż brakuje innych źródeł tego pierwiastka.

www.zdrowydarnatury.com

Licencja: Creative Commons
0 Ocena