Słoń afrykański jest największym i najsilniejszym ssakiem lądowym,jednakże jest najłagodniejszym z nich.Żyje w grupach rodzinnych.
Słoń afrykański jest właściwie zwierzęciem sawanny,potrafi przystosować się do innych warunków,dzięki czemu może żyć na obszarach położonych na południe od Sahary.

Data dodania: 2011-04-07

Wyświetleń: 2430

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Słoń afrykański jest największym i najsilniejszym ssakiem lądowym,jednakże jest najłagodniejszym z nich.Żyje w grupach rodzinnych.

WYSTĘPOWANIE
Afryka na południu od Sahary.

OCHRONA
Gatunek ten jest ściśle chroniony objęty zakazem polowań.Jest on gatunkiem wymierającym,jednak zabijany dla cennych kłów.W samej Kenii ich liczba zmniejszyła się z 150 tysięcy do 30 tysięcy.Strażnicy są bezradni wobec kłusowników.WIELOŚĆ
Wysokość w kłębie:samce do 3m,samice nieco mniejsze
Waga:samce osiągają wagę do 6 ton a samice 4 tony.

TRYB ŻYCIA
Zwyczaje:Żyje w grupach rodzinnychOdgłosy:Głębokie chrząkanie jako stała forma komunikacji,trąbienie gdy jest zdenerwowany.
Pożywienie:Rośliny
Długość życia:około 70 lat

ROZMNAŻANIE
Dojrzałość płciowa w wieku:14-15 lat
Okres godowy:Cały rok
Długość ciąży:22 miesiące 
Liczba młodych: 1

Słoń afrykański jest właściwie zwierzęciem sawanny,potrafi przystosować się do innych warunków,dzięki czemu może żyć na obszarach położonych na południe od Sahary.Osiedla się tam gdzie jest miejsce do kąpieli i źródło wody pitnej. 

SRODOWISKO

Te zwierzęta przejawiają zachowania społeczne i rodzinne.Odczuwają smutek po utracie członka rodziny trzymając przy zmarłym warte przez długie godziny.Samice i młode słonie żyją w stadzie pod przewodnictwem dorosłej samicy,z którą każdy z rodziny jest spokrewniony.Dorosłe samice żyją samotnie,dostęp do stada mają tylko przez krótki czas kiedy samica znajduje się w okresie rui.Pokonują olbrzymie odległości ale nie oddalają się od źródła wody i miejsc kąpielowych.Słonie nie tylko chętnie piją ale też uwielbiają się kompać,najlepiej każdego wieczoru.


KOMUNIKACJA
Konflikty między pojedynczymi osobnikami rozstrzygane są na ogół w sposób pokojowy.Zwierze stojące niżej w hierarchii ustępuje zazwyczaj stojącemu wyżej,kiedy dostrzeże niebezpieczny ruch przeciwnika taki jak zawijanie trąby czy wzbijanie tumanu kurzu w takich sytuacjach można usłyszeć charakterystyczne dla słonia trąbienie.POŻYWIENIE 

Słonie żywią się tylko roślinami.Pożerają rożnego rodzaju trawy i liście.Nieliczne zęby jakie posiadają słonie służą do rozdrabniania pożywienia.Jeżeli słoń straci wszystkie zęby na raz, nie możne jeść i ginie z głodu tak dzieje się w 70-tym roku ich życia.


ROZMNAŻANIE
Zaloty polegają w wykonywaniu gestów wskazujących na rodzącą się więź pomiędzy samcem a samicą,podczas których zwierzęta pieszą się trąbami.Z reguły po 22 miesiącach rodzi się małe słoniątko mierzy ono około 80cm i ważą około 120kg.Samica rodzi raz na 4 lata otoczona jest najczęściej dwoma lub trzema młodymi w rożnym wieku.Jeżeli coś im zagraża staje się agresywna.

CZY WIESZ ŻE...
Słonie zjadają około 225kg roślin dziennie i wypijają do 135 l wody na raz.
Największy kieł słonia jaki zarejestrowano miał długość 3,1 m i ważył prawie 105 kg.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena