Wiosna jest najpiękniejszą porą roku. Zmęczeni szarugą i mrozem z utęsknieniem wyczekujemy pierwszych oznak wiosny. Często nie zdajemy sobie sprawy, że dla naszego organizmu nadejście wiosny jest prawdziwą rewolucją.

Data dodania: 2011-04-07

Wyświetleń: 1881

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 2

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

2 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wiosną organizm wolniej przystosowuje się do zmian zachodzących w otoczeniu. Dlatego w tym okresie częściej zapadamy na infekcje bakteryjne, miewamy gorsze samopoczucie, czujemy sie rozdrażnieni i niespokojni, osłabieni i senni. Objawy przesilenia wiosennego możemy złagodzić dzięki właściwej diecie i ruchem na świeżym powietrzu, a także wzmocnić odporność organizmu.

DO DIETY WIOSENNEJ  powinniśmy wprowadzić świeże warzywa i owoce, chude mięsa takie jak kurczak, cielęcina,  mięso z indyka, jogurty, pieczywo pełnoziarniste i  sery.  Chodzi o to by dostarczyć naszemu organizmowi dawkę białka, mikroelementów i witamin. Odbudowanie naszego organizmu wspomogą witaminy takie jak:B1, B12, C, PP, magnez, cynk i potas.

RUCH NA ŚWIERZYM POWIETRZU   jest ważnym elementem w walce z przesileniem wiosennym. Jazda na rowerze czy też długi spacer odprężą, uspokoją, dotlenią i oczyszczą nasz organizm. Korzystajmy z działania światła słonecznego, wzmaga wydzielanie witaminy D3 w organizmie. Popołudniowa drzemka także kożystnie działa na nasz organizm. Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu wspomaga naturalną odporność organizmu.

WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI ORGANIZMU  jest ważne by wiosną nasz organizm był aktywny. Możemy pić mleko z miodem, sok z cytryny a także czosnek wzmocni naszą odporność.

WCZESNĄ WIOSNĄ   włosy przysparzają nam wielu problemów, są łamliwe i przesuszone. Zróbmy sobie kurację: nałóżmy maseczki na włosy: zmiksujmy 2 żółtka, dodajmy kilka kropel oliwki i soku z cytryny, rozprowadzić na głowę i pozostawić na 30 minut następnie zmyć ciepłą wodą zmieszaną z octem.

Licencja: Creative Commons
2 Ocena