Wiosną organizm wolniej przystosowuje się do zmian zachodzących w otoczeniu. Dlatego w tym okresie częściej zapadamy na infekcje bakteryjne, miewamy gorsze samopoczucie, czujemy sie rozdrażnieni i niespokojni, osłabieni i senni. Objawy przesilenia wiosennego możemy złagodzić dzięki właściwej diecie i ruchem na świeżym powietrzu, a także wzmocnić odporność organizmu.
DO DIETY WIOSENNEJ powinniśmy wprowadzić świeże warzywa i owoce, chude mięsa takie jak kurczak, cielęcina, mięso z indyka, jogurty, pieczywo pełnoziarniste i sery. Chodzi o to by dostarczyć naszemu organizmowi dawkę białka, mikroelementów i witamin. Odbudowanie naszego organizmu wspomogą witaminy takie jak:B1, B12, C, PP, magnez, cynk i potas.
RUCH NA ŚWIERZYM POWIETRZU jest ważnym elementem w walce z przesileniem wiosennym. Jazda na rowerze czy też długi spacer odprężą, uspokoją, dotlenią i oczyszczą nasz organizm. Korzystajmy z działania światła słonecznego, wzmaga wydzielanie witaminy D3 w organizmie. Popołudniowa drzemka także kożystnie działa na nasz organizm. Aktywność fizyczna na świeżym powietrzu wspomaga naturalną odporność organizmu.
WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI ORGANIZMU jest ważne by wiosną nasz organizm był aktywny. Możemy pić mleko z miodem, sok z cytryny a także czosnek wzmocni naszą odporność.
WCZESNĄ WIOSNĄ włosy przysparzają nam wielu problemów, są łamliwe i przesuszone. Zróbmy sobie kurację: nałóżmy maseczki na włosy: zmiksujmy 2 żółtka, dodajmy kilka kropel oliwki i soku z cytryny, rozprowadzić na głowę i pozostawić na 30 minut następnie zmyć ciepłą wodą zmieszaną z octem.