0
głosów
- +

Zastosowanie kwasu stearynowego w kosmetyce

Autor:

Aktualizacja: 05.04.2011


Kategoria: Uroda / Piękno i Uroda


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 6040 razy czytane
  • 1 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Nie wszyscy wiedzą jaki jest skład kremów czy balsamów do ciała. Zaskoczeniem dla niektórych może być fakt, że w prawie każdym kosmetyku znajduje się kwas stearynowy. Sprawdźmy czym jest kwas stearynowy i jaki ma wpływ na naszą skórę.


Kilka słów o kwasie stearynowym

Kwas stearynowy należy do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest składnikiem stearyny. Występuje w postaci estru z gliceryną w tłuszczach zwierzęcych oraz roślinnych, jednak w tych drugich w mniejszym stopniu. Otrzymuje się go w wyniku hydrolizy (czyli podwójnej wymiany przebiegającej między wodą a rozpuszczoną w niej substancją) tłuszczów zwierzęcych w wysokiej temperaturze.

Jakie są właściwości kwasu stearynowego? Przede wszystkim jest to substancja stała o białym kolorze. Słabo rozpuszcza się w wodzie, ale jest to możliwe jeśli użyjemy alkoholu etylowego lub substancji organicznej. Kwas stearynowy spala się żółtym płomieniem, ale jesteśmy w stanie go zapalić dopiero po podgrzaniu. Ogólne zastosowanie kwasu stearynowego to produkcja świec, kredek świecowych, leków oraz zmiękczanie gumy.

 Kwas stearynowy w kosmetyce

Kwas stearynowy w kosmetyce znalazł zastosowanie w produkcji mydeł i innych kosmetyków. Używa się go przede wszystkim jako stabilizator konsystencji oraz jako emulgator, czyli substancja, która łączy w całość fazę wodną i tłuszczową.

W czym możemy znaleźć kwas stearynowy? Ze względu na nawilżające właściwości kwasu stearynowego, występuje w kremach, piankach do golenia, balsamach do ciała i do ust, a nawet w tuszach do rzęs. Kwas stearynowy jest też ważnym składnikiem tzw. kremów znikających, czyli preparatów, które tworzą na skórze bardzo cienką warstwę nadając jej matowy wygląd. Również dzięki kwasowi stearynowemu nasze mydło się pieni i tak dobrze myje oraz oczyszcza skórę. Kwas stearynowy chroni też naszą skórę przed niekontrolowaną utratą wody.

Kwas stearynowy jest podstawowym składnikiem wszelkich kosmetyków. Dzięki niemu możliwa jest produkcja wielu kosmetyków, którymi możemy się cieszyć podczas kąpieli i codziennej pielęgnacji.


Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


System komentarzy dostarcza Disqus

Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.

Zamknij