ŚLEDZIE W MIODZIE
Składniki
dla 4 osób
4 duże filety śledziowe solone,
4 średnie cebule, ( 2 białe i 2 czerwone)
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 łyżki octu,
2 łyżki miodu,
pół szklanki oliwy,
sól i pieprz,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Śledzie wymoczyć pozostawiając lekko słone.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki.Na patelnię odlać połowę ze szklanki oliwy i poddusić nie smażąc cebulę.Kiedy cebula będzie podduszona dodać resztę oliwy,miód i ocet.Doprawić solą i pieprzem.Pozostawić do wystygnięcia.
2. Wymoczone filety śledziowe pokroić na 3 części i wymieszać razem w salaterce z ostygniętą cebulą.Pozostawić na noc w lodówce.
Musztardowe sledzie
Składniki
dla 4 osób
sledz w oleju, 350 gram
cebula zolta, 1 duza
koperek, 0,5 peczka
musztarda chrzanowa, 6 lyzek stolowych
musztarda rosyjska, 1 lyzka stolowa
pieprz, wg uznania
cukier, 1 lyzka stolowa
oliwa z pestek winogron, 2 lyzki stolowe
woda, 2 lyzki stolowe
majonez, 1,5 lyzki stolłowej
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
Śledzie wyjać z zalewy olejowej,wrzucic do miski,oplukac w letniej wodzie; nastepnie pokroic platy sledziowe na 2-3 cm paseczki; w osobnej misce przygotwujemy zalewe: obie musztardy,oliwe, wode,majonez,posiekany drobno koperek mieszamy razem do jednolitej konsystencji,nastpenie dodac cukier i pieprz do smaku;cebule drobno posiekac,zalac wrzatkiem na 4-5 min; odcedzic,dodac do sosu musztardowego;do tak przygotowanej zalewy wrzucic paseczki sledzia i odstawic w chlodne miejsce na min 24 godziny;
Smacznego Maciej Gawlikowski