Sałatka W 2 wersjach często przezemnie jadana bardzo delikatna w wersji letniej, smaczna pełna smaku Zapraszam do zrobienia skosztowania i zkomentowania moje przepisu.

Data dodania: 2011-03-07

Wyświetleń: 1617

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Wersja Letnia

Składniki:
3-4 pomidory
mały słoik oliwek zielonych i czarnych ( najlepiej pokrojonych)
2 cebule średniej wielkości jedna biała, a druga fioletowa
1 seler
2-3 puszki tuńczyka w oliwie ( lub w sosie własnym do wyboru do koloru)
1/2 pęczka szczypiorku
pieprz

Wykonanie:
Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno wrzucić do miski.
Oliwki pokroić w krążki albo jak mamy kupione pokrojone odcedzić i wrzucić do miski.
Szczypiorek, seler i cebule drobno pokroić a wręcz posiekać wszystko razem wrzucić do miski.  Odcedzić tuńczyka i wrzucić do miski. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Jeśli ktoś lubi można dodać 2 jajka ugotowane ale samo białko z nich. Na końcu należy udekorować sałatkę np. pietruszką, pokrojona papryką w paseczki itd. wedle uznania i gustu.

Wersja Zimowa:


Składniki:
3-4 pomidory
mały słoik oliwek zielonych i czarnych ( najlepiej pokrojonych)
2 słoiki cebulki marynowanej
1 słoik selera marynowanego
2-3 puszki tuńczyka w oliwie ( lub w sosie własnym do wyboru do koloru)
1/2 pęczka szczypiorku
pieprz

Wykonanie:

Pomidor sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno wrzucić do miski.
Oliwki pokroić w krążki albo jak mamy kupione pokrojone odcedzić i wrzucić do miski.
Szczypiorek drobno pokroić a wręcz posiekać i wrzucić do miski.  Odcedzić tuńczyka i wrzucić do miski. Cebulki i seler odcedzamy i drobno kroimy, a następnie wsypujemy do miski. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić pieprzem. Jeśli ktoś lubi można dodać 2 jajka ugotowane ale samo białko z nich. Na końcu należy udekorować sałatkę np. pietruszką, pokrojona papryką w paseczki itd. wedle uznania i gustu.

Życzę smacznego

Licencja: Creative Commons
0 Ocena