Ostra zupa rybna
Składniki
dla 2 osób
30 dag filetów rybnych (mintaj, morszczuk, panga, dorsz, sola, łosoś do smaku),
1 ostra papryczka,
2 młode marchewki,
1 młody por,
1/2 pęczka dymki,
sól,
pieprz,
1 cytryna,
2 łyżki masła,
Rybę rozmrozić i pokroić w drobną kostkę. Papryczkę bardzo drobno posiekać, marchewkę i pora pokroić, cebulę z dymki posiekać, szczypior pokroić . Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę, dodać marchewkę i pora, zalać 1 l. wody. Doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie dodać do wywaru warzywnego kostkę rybną lub można się bez niej obejść dając pietruszkę i inne warzywa i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do zupy papryczkę i dymkę, doprawić sokiem z cytryny i podawać.
Szybka ostra zupa rybna po tajsku
Składniki
dla 2-4 osób
wywar z warzyw - ok. 1,2 litra,
1 tilapia, 1/2 soli( mintaja, pangi, łosoś do smaku wedle uznania wymienione ryby),
kilka obranych krewetek,
kilka paluszków krabowych,
czerwona pasta curry 1/2 łyżeczki (może być dowolna ilość, ale radzę uważać...),
sos sojowy (1-2 Łyżki), sos rybny -2 Łyżki (zamiast soli kuchennej),
kolendra (może być pasta z kolendry w słoiczku),
starty świezy imbir (ok. 2-3 cm korzenia),
sok z 1/2 limonki,
1/4 opakowania grubszego makaronu ryżowego,
czas przygotowania: do 20 min
1. Bulion zagotować, dodac pastę curry, sos rybny, sos sojowy, wrzucić pokrojona w kostkę rybę, krewetki. Podgotowac kilka minut, dodać imbir, doprawić kolendrą, sokiem z limonki (ewent. innymi przyprawami - zupa ma być kwaśno-ostra).
2. Jeśli zupa ma byc od razu podana - makaron wrzucić na gorącą zupę na 3 minuty - i serwować. Jeśli chcemy ją podać nieco później - proponuję przygotować makaron wg instrukcji na opakowaniu (przewaznie wrzątek na 3 min.) i połączyć bezpośrednio przed podaniem.
Życzę smacznego Maciej Gawlikowski