Składniki :
4 płaty śledziowe ( płaty śledziowe z solanki bądź płaty śledziowe a'la matjas)
2 duże ogórki kiszone ( kwaśne)
1 jabłko
1 cebula
połówka małego pora lub 2 łodygi selera naciowego. (Wolę seler ze względu na wyjątkowy smak, swoje właściwości i małą ilość kalorii)
1 puszka kukurydzy
majonez (średnie opakowanie 500 ml.) ( w wersji dla liczących kalorie i odchudzających się - jogurt naturalny 500ml)
pieprz
Śledzie jeśli są z solanki zalać zimną przygotowaną wodą, zamieszać, odczekać około 30 min i wylać wodę i przepłukać je, pokroić w drobną kostkę.
Ogórek pokroić w drobną kostkę i dać na durszlak, niech odcieknie zalewa z niego.
Jabłko, cebulę , por/ seler naciowy pokroić w kostkę, wymieszać.
Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i majonez, doprawić pieprzem i wymieszać .
Jeżeli sałatka jest za słona, można dodać trochę śmietany.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Życzę Smacznego Maciej Gawlikowski