Cholesterol warunkuje to, czy jesteśmy zdrowi czy nie. Odpowiedni jego poziom to wstęp do prawidlowej pracy niemal całego organizmu. Warto więc o to zadbać

Data dodania: 2010-11-13

Wyświetleń: 1922

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Cholesterol to ważny dla naszego organizmu czynnik. Nic chyba jednak tak nie szkodzi, jak zbyt duża jego ilość.  Wysoki cholesterol sprzyja bowiem występowaniu miażdżycy i wielu innych chorób, bywa ze nawet śmiertelnych.

Cholesterol dieta – nie ma wątpliwości, że to ona warunkuje jego ilość. Źle dobrana dieta może skutecznie podnosić jego poziom. Jak wiadomo dla zdrowia potrzeba tylko dobrego cholesterolu. Zły należy bezwzględnie zwalczać. Dobierając odpowiednie produkty i komponując właściwe menu, można czynić niemal cuda. Przede wszystkim więc należy wystrzegać się tłustych i słonych potraw. Jest to największe zabójstwo, jakie możemy sobie zrobić. Należy stosować dietę bogatą w owoce i warzywa. Warto także spożywać duże ilości ryb, zwłaszcza tych morskich.

Cholesterol norma – choć tak dużo mówi się o poziomie cholesterolu na zdrowie, niewiele osób wie, jaka jego ilość jest najwłaściwsza.  Ma na to z pewnością wpływ to, że tak naprawdę rzadko kiedy badamy sobie jego poziom. Gdyby jego mierzenie było tak powszechne, jak choćby ciśnienie krwi, wiedza ta była by o wiele większa. Normą cholesterolu w organizmie jest < 200 mg/dl. Wszystko powyżej tej reguły, może być sygnałem alarmowym. Oczywiście nie potrzeba się martwić, gdy liczba ta jakoś nieznacznie odbiega od normy, ale już stan powyżej 250 mg/dl powinien być niepokojący.

Cholesterol objawy – wysoki cholesterol można zaobserwować nawet bez dokładnych badan. U osób takich można zaobserwować pewne widoczne zmiany. Najczęstszymi z nich są wypukłe plamki w kolorze jasnożółtym, które pojawiają się  szczególnie w kącikach oczu, ale także na kolanach, ścięgnach Achillesa i łokciach.  Najbardziej znamienne jest chyba jednak występowanie znacznej nadwagi.  Z tej też przyczyny osobom „przy kości” zaleca się stosowanie diety niskocholesterolowej.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena