Nawet, jeśli ktoś nie wie, czym jest cholesterol, jaka jest jego struktura, to zapewne zdaje sobie doskonale sprawę z tego, że jest to zjawisko o wydźwięku negatywnym i lepiej jest go unikać. 

Data dodania: 2016-06-17

Wyświetleń: 876

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Białko, a cholesterol

Współczesna dieta, to, co nam proponują na półkach sklepowych, na pewno nie wpływa pozytywnie na poziom naszego cholesterolu. Tymczasem jego wysoki poziom powoduje, że na ściankach naszych naczyń krwionośnych zaczynają się odkładać płytki miażdżycowe, a tym samym nasza krew ma znacznie trudniej przecisnąć się przez krwiobieg.

Białko a serce

Najprostszym skutkiem tego stanu rzeczy jest choroba niedokrwienna naszego serca. Dlatego też warto dbać w sposób szczególny o to, co spożywamy, a szczególnie wówczas, gdy mamy do czynienia z przekroczonym dopuszczalnym poziomem cholesterolu w naszej krwi. Należałoby oczywiście wskazać na wiele różnych produktów, na wiele różnych elementów, które powinny znaleźć się w naszej diecie lub też z niej zniknąć, aczkolwiek my w tym miejscu chcemy skoncentrować się na takim składniku, jakim jest białko. Jest ono oczywiście potrzebne każdemu człowiekowi, aby mógł on normalnie funkcjonować, aczkolwiek w przypadku, gdy mamy do czynienia z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, warto jest ograniczyć spożywanie białka pochodzenia zwierzęcego.

Jak obniżyć cholesterol?

Powodem tego jest wysoki poziom obecności w mięsie nasyconych kwasów tłuszczowych. Te są odpowiedzialne za podwyższenie poziomu cholesterolu, a to na pewno nie jest nam na rękę. Dlatego warto postawić na białko pochodzenia roślinnego, a zwłaszcza musimy w tym miejscu wskazać na taki produkt, jakim jest soja. Jak można wywnioskować z przeprowadzonych badań naukowych, soja pomaga wydatnie obniżyć poziom tak zwanego złego cholesterolu, a jednocześnie jest też źródłem pełnowartościowego białka, a tym samym stosując soję dbamy o siebie, dbamy o odpowiednią podaż pełnowartościowego białka i o niski poziom cholesterolu w naszej krwi. Warto o tym pamiętać zanim będzie za późno, zanim nasze serce zacznie niedomagać, gdyż może być za późno.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena