Niewiele osób tak naprawdę słyszało o procesie liofilizacji. Większość produktów, żywieniowych, aby nie dodawać konserwantów ulega pasteryzacji, co niekoniecznie jest dobre.

Data dodania: 2010-09-16

Wyświetleń: 3407

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Na czym więc polega różnica między liofilizacją a pasteryzacją?

Pasteryzacja jest to proces konserwacji, która polega na zniszczeniu i zahamowaniu rozwoju drobnoustrojów oraz enzymów powodujących niechciane zmiany w produktach żywieniowych. Pasteryzacja polega na ogrzewaniu produktów do temperatury powyżej 60 stopni, ale nie większej niż do 100 stopni Celsjusza. Cechą pasteryzacji jest głównie to, że nie zmienia smaku produktów podlegających pasteryzacji, oraz nie usuwa zawartych w tych produktach witamin. 

Jak wszyscy zdajemy sobie sprawę, białka ścinają się już w temperaturze 42 stopniach Celsjusza. Tutaj od razu przychodzi myśl, że skoro witaminy i wszelkie minerały ulegają pasteryzacji, w takim razie wszystkie aminokwasy zawarte w nich ulegają zniszczeniu. Jest wiele produktów pasteryzowanych gdzie jest bardzo dużo witamin, ale ulegają one pasteryzacji i zatracają swoją "moc". Bo przecież to aminokwasy są "nośnikiem" wartości witamin. Z tego wynika, że spożywając witaminy pasteryzowane dostarczamy tylko mały odsetek wartości danej witaminy. Istnieje wiele produktów pasteryzowanych. Przykładem może być słynna noni, której bardzo dużo na rynku (pasteryzowanych), jednak tylko nieliczne noni, mogą szczycić się mianem "liofilizowane noni".

Czym więc jest liofilizacja?

Liofilizacja jest to proces zamrażania, produktów w taki sposób, że nie zatracają one swojego smaku, witamin, struktury i właściwości jakie miały przed procesem liofilizacji. Produkty ulegające temu procesowi, oprócz "mocy witaminowej" zawartej w produktach, mają również większą rozpuszczalność, przez co o wiele łatwiej przyswajają się w naszym organizmie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena