Kotły warzelne to podstawa prawdziwej kuchni. Który właściciel gastronomi jest w stanie wyobrazić sobie pracę bez tego urządzenia? Przyjrzyjmy się zatem kotłom warzelnym, czym są, jak działają i dlaczego bez tego urządzenia prawdziwa kuchnia nie może się obyć.

Data dodania: 2010-08-02

Wyświetleń: 2097

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Kotły warzelne dzielą się między innymi ze względu na rodzaj zasilania. Producenci oferują zasilane gazem oraz energią elektryczną. To dwa najpopularniejsze rodzaje. Decydując się na kocioł powinniśmy wiedzieć na wstępie wszystko o systemie zasilania naszej kuchni, gdyż wtedy z łatwością podejmiemy decyzję czy lepszy kocioł elektryczny czy gazowy. Kotły warzelne to urządzenia przypominający zbiornik, który jest podzielony na dwie warstwy. To podwójne podzieleni sprawia że nawet największy partacz sztuki kucharskiej nie popsuje potrawy poprzez przypadkowe przypalenie. Jest to bardzo ważna kwestia z uwagi na ilość litrów pożywienia które się wytwarza za pomocą kotła warzelnego. Nie możemy sobie pozwolić na straty kilkudziesięciu litrów pokarmu. W zbiorniku kotła znajduje się jego najważniejsza część, bez której nie ma mowy o jakimkolwiek gotowaniu. Grzałka – serce kotła, dzięki niemu kotły warzelne mogą pracować i spełniać swoją zaszczytną funkcję w kuchni. Z uwagi iż kuchnia to miejsce gdzie panuje twórczy chaos, pomyślano o bezpieczeństwie i wyposażono kotły warzelne w różnego rodzaju zabezpieczenia. Czujnik temperatury, hamujący przegrzanie czy np. specjalne urządzenia nie pozwalające by kocioł uzyskał niebezpiecznie ciśnienie. Dodatkowo są one wyposażone w urządzenia pozwalające na bezpiecznie przechylanie co pozwala na komfortowe rozdzielanie posiłku. Mimo tych wszystkich pozytywnych, bezpiecznych cech nie zapominajmy by osoby obsługujące kotły warzelne przeszły specjalne szkolenie.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena