U winiarza
Oto jeden z najprzyjemniejszych sposobów kupowania wina: umówić się z producentem, odwiedzić jego winnicę i winiarnię. Turystyka winiarska to jeden z najlepszych sposobów na uczenie się wina. Nic nie jest w stanie zastąpić bezpośredniej wizyty w regionie winiarskim, w czasie której można poznać tajniki produkcji wina. To także okazja do degustacji win jeszcze przed zakupem (przy okazji - nie warto dać się skusić na kęs sera czy orzeszki, które w istotny sposób mogą wypaczyć prawdziwy smak próbowanego wina). Aby nawiązać kontakt z jakimiś winiarzami można na przykład skorzystać z forum winiarskie. Warto też wypluwać degustowane wina, by zachować świeżość umysłu. Jeśli kupujecie wino z dala od domu, przemyślcie sprawę transportu -zwykle warto zamówić z przyjaciółmi większą partię butelek i podzielić się kosztem ich dostarczenia.
W supermarketach
We Francji w supermarketach sprzedaje się dziś około 70% win. Niegdyś warunki przechowywania butelekw tego typu sklepach były godne pożałowania. Dziś skala obrotu sprawia, że wina przechowywane są i prezentowane w odpowiedni sposób. Często w sklepach wielkopowierzchniowych na stoisku z winem pracuje doradca, który może pomóc w wyborze pośród szerokiej gamy dostępnych etykiet. Kupujących przyciąga właśnie szeroki wybór, ale i niskie ceny. Coraz częściej można też znaleźć wina wysokiej jakości. Nie brak też butelek spoza klasycznych krajów winiarskich. Z drugiej strony trudno liczyć na to, by wina robione w niewielkich ilościach trafiały do supermarketów. Niekiedy producenci nie decydują się wystawiać tam swoich butelek ze względów prestiżowych. Kupując wino w supermarkecie, warto zwrócić uwagę, czy butelki nie były zanadto wystawione na światło i czy były przechowywane w pozycji leżącej. Zazwyczaj wina pogrupowane są na półkach według regionów-to świetny sposób na odświeżenie wiadomości z lekcji geografii.
W sklepach specjalistycznych
We Francji tzw. cavista to znajomy z sąsiedztwa. Wybór win w jego sklepie odpowiada gustom jego i jego stałych klientów. Każdy ma własny styl. Część to sprzedawcy indywidualni, część należy do wielkich sieci sklepów winiarskich. Dobry sprzedawca powinien poinformować o tym, jak długo może dojrzewać kupowane przez was wino i do jakich dań będzie się nadawało. Czasem opowie też o winiarzu. To właśnie cavista jest zazwyczaj najlepszym przewodnikiem po hermetycznym świecie wina. Łatwiej znaleźć sklepy specjalistyczne w dużych aglomeracjach miejskich. Ich liczba rośnie też w regionach winiarskich.
W barach winnych
Zazwyczaj wybór win jest tu mniejszy niż sklepch specjalistycznych. Z drugiej strony, spora liczba otwartych butelek, z których można próbować wina przed zakupem, jest atutem takich miejsc. Wiele barów winnych proponuje sprzedaż na wynos.
Na targach winiarskich i wystawach
We Francji wrzesień jest miesiącem wielkich zakupów winiarskich. Sklepy wielkopowierzchniowe organizują wtedy targi winiarskie (foires aux vins), w czasie których można dokonać korzystnych zakupów. Z jednej strony wielkie okazje, z drugiej wina niewarte zachodu. Te największe z największych win oferowane są zazwyczaj w niewielkich ilościach. A jednak to podczas wrześniowych targów można upolować crus, których zazwyczaj nie znajdzie się na półkach supermarketów - to jedna z największych zalet foires aux vins. Najlepiej kupić kilka win, spróbować w domu i wrócić na poważne zakupy, wiedząc, co smakowało najbardziej. W tym czasie we Francji pojawiają się też specjalistyczne publikacje - przewodniki winiarskie i artykuły w pismach fachowych - którym zazwyczaj można ufać.
Klasyczne targi, wystawy i święta winiarskie to imprezy, w czasie których można degustować wino i zazwyczaj je kupować. Warto jednak zachować dystans wobec skłaniającej do zakupów atmosfery, która panuje podczas tego typu wydarzeń. Z drugiej strony, trudno przecenić możliwość bezpośredniego spotkania z producentem. Na koniec rada: zachowajcie różnorodność degustacji i próbujcie win w różnych kolorach i stylach: białych, różowych, czerwonych i słodkich. W innym razie wasze zmysły zostaną skutecznie znieczulone. Aha, i nie zapomnijcie wypluwać...
Wysyłkowo i w internecie
Dużym ułatwieniem dla kupujących jest sprawdzenie cen w katalogu lub na stronie internetowej sprzedawcy. Warto zwracać też uwagę na koszty transportu win i zastanowić się, która z form zakupu będzie najbardziej korzystna. Dzięki sprzedaży wysyłkowej i przez internet można też składać zamówienia na wina sprzedawane w systemie en primeur, które mogą być trudno dostępne w zwykłych sklepach.
Kluby degustacyjne
Podczas klubowych degustacji winomani zyskują wiedzę, ale też możliwość składania zbiorowych zamówień. Wyselekcjonowane wina zostały uprzednio spróbowane, skomentowane i przeanalizowane przez grupę. Macie możliwość skonfrontowania własnej opinii z ocenami innych członków klubu. Często zdarza się, że w degustacjach klubowych biorą udział sami winiarze, którzy chcą się podzielić swą wiedzą z miłośnikami wina.
Jak przewozić wino?
Mówi się często, żc wino. które tak bardzo smakowało w czasie wakacji, nie wytrzymuje podróży do domu. Czy rzeczywiście to sprawa wina? A może pozytywne wrażenia zjego degustacji wiązały się z sielską atmosferą urlopu? Przecież wino, które kupujecie w supermarkecie czy sklepie specjalistycznym, też musiało podróżować. W czasie transportu należy zwracać uwagę na następujące sprawy: temperatura, światło i ułożenie butelek. Jeżeli sami przewozicie wino. nie zapominajcie, że bagażnik waszego samochodu może zamienić się w piekarnik. Unikajcie zatem jazdy w pełnym słońcu i w wysokiej temperaturze. Po podróży wino będzie potrzebowało nieco czasu w piwnicy, by wrócić do pierwotnego stanu.
Kupowanie wina luzem
Niektórzy caviści i wielu winiarzy sprzedaje wino luzem, nalewane do butelek czy kanistrów. Zazwyczaj są to wina do natychmiastowej konsumpcji, skromne, które nie powinny być długo przechowywane w opakowaniu, w którym zostały kupione. Wielką zaletą tego typu zakupów jest możliwość spróbowania wina przed transakcją. Dziś wiele win sprzedawanych luzem trafia do tzw. bag in box'ów. To wielki postęp. Przez cały czas po otwarciu kartonu wino nie ma kontaktu z powietrzem i się nie psuje. Mimo wszystko lepiej je wypić je w tydzień po otwarciu. Jeśli przy okazji przyjacielskiej imprezy zdecydujecie się poświęcić dla gości kupioną właśnie beczkę, warto przelać z niej wino do czystych butelek i zamknąć je odpowiednimi korkami.
Zamawianie w restauracji
Jedna trzecia butelek we Francji sprzedawana jest w restauracjach i kawiarniach i to pomimo wysokich cen. Warto przyjąć zasadę, że cena butelki nie powinna być wyższa niż cena posiłku! W wielkich restauracjach wybór właściwego wina ułatwia przejrzysta i precyzyjna karta. Rolą sommeliera jest doradzenie wina, które będzie pasowało do zamówionego dania, ewentualnie zaproponowanie jakiejś lokalnej specjalności. Przed rozlaniem wina do kieliszków powinien też dać wino do spróbowania osobie, która je zamawiała. Owo wzięcie na siebie odpowiedzialności za stwierdzenie, czy wino na pewno jest bez wad, budzi niekiedy strach wśród gości...
W mniej prestiżowych restauracjach i karta win bywa nieprecyzyjna. Nie wachajcie się przed złożeniem zamówienia, dopytywać kelnera o region pochodzenia, nazwę wina i jego rocznik. W wielu lokalach wino sprzedawane jest na kieliszki. Stwarza to niepowtarzalną okazję do poznania czegoś nowego. Z drugiej strony rzadko wiadomo, kiedy butelka została otwarta i jak ją przechowywano.