3
głosów
- +

Działanie herbaty

Autor:

Aktualizacja: 23.03.2010


Kategoria: Sztuka Kulinarna / Kawa i Herbata


Artykuł
  • 3 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 1971 razy czytane
  • 5 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Poczuj aromat dalekich krajów przenieś się do magicznej krainy zapachu i smaku. Produkowane są z zielonych liści herbacianych poddanych prosesowi fermentacji, podczas którego liście zmieniają swoje właściwości chemiczne.


 Herbata jest bardzo aromatycznym napojem  o wiecznie zielonych liściach. Na przykład herbata zielona uważana jest za najstarszy napój na świecie. Jej właściwości lecznicze znane są od wieków. Zawiera ona liczne witaminy, mikroelementy i minerały, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Wśród licznych jej właściwości wymienia się dobroczynny wpływ m.in. na serce i układ krwionośny, obniża cholesterol, wzmacnia kości i reguluje procesy trawienne. Picie zielonej herbaty poprawia naszą koncentrację i ułatwia zapamiętywanie. Innym przykładem jest herbata mate. Jej dobroczynny wpływ na zdrowie likwidując stres i podenerwowanie. Poprawia odporność organizmu i wspomaga leczenie alergii, a także wspomaga diety odchudzające. Herbata czarna natomiast pomaga nam rankiem obudzić się do życia. Chroni naczynia krwionośne przeciwdziałając powstawaniu zakrzepów. Wiele właściwości leczniczych poszczególnych rodzajów herbaty pokrywa się ze sobą. Każdy jej typ ma bowiem coś co jest dobre dla naszego zdrowia. Można pić ją nawet litrami a nie wywoła ona żadnych poważnych skutków ubocznych. Nie bez przyczyny jej właściwości są już od wieków wykorzystywane w medycynie chińskiej i japońskiej. A przede wszystkim jak mówi stare przysłowie: ,,herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata".

  

Produkowane są z zielonych liści herbacianych poddanych prosesowi fermentacji, podczas którego liście zmieniają swoje właściwości chemiczne. Nabierają one nowych walorów zapachowych i smakowych, uwalniają zawarte w liściach naturalne olejki eteryczne i zmieniają wygląd.
Herbaty hodowane są na różnych plantacjach na całym świecie (Japonia, Chiny, Indie, Ceylon, Tajwan, Tybet, Afryka, Amaryka Płd).

Na rynku herbata występuje w różnych postaciach: długie suszone liście, lub łamane, jako mieszanki czystych herbat. Herbaty czarne posiadają mocny bogaty smak i aromat oraz ciemny napar. Sprzedawane z dodatkiem tipsów (końcówki listków), kwiatów, owoców lub wędzone nad dymem (Taiwan).

Sposób parzenia: Łyżeczkę herbaty zalać białym wrzątkiem i w zależności od czasu parzenia otrzymamy odpowiedni napar: parzona do 2 minut będzie działać orzeżwiająco, parzona od 2-5min działać będzie uspokajająco. Po tym czasie powinno sie wyciągnąć herbatę z przygotowanego naparu, ponieważ pozostawiona staje się zbyt mocna i zmienia swoje walory smakowe.

Podstawa dobrego parzenia herbaty:
- woda żródlana, nie mineralizowana (nie chlorowana z kranu), miękka
- pierwsze gotowanie wody
- nie gotować długo wody, najlepszy biały wrzątek
- parzyć od 2-5 min
- po zaparzeniu usunąć herbatę z naparu

 

 


Podobał Ci się artykuł?
3
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij