0
głosów
- +

Przechowywanie i transport produktów spożywczych

Autor:

Aktualizacja: 11.07.2007


Kategoria: Biznes i Ebiznes / Przedsiębiorstwa


Artykuł
  • 0 głosów dodatnich
  • 0 głosów ujemnych
  • 13245 razy czytane
  • 5 przedrukowany
  • 0 Polemik/Poparć <span class="normal">Odpowiadanie na artykuł</span>
  • Licencja: CC <span class="normal">Zezwala się na kopiowanie, dystrybucję, wyświetlanie i użytkowanie dzieła i wszelkich jego pochodnych pod warunkiem umieszczenia informacji o tw&oacute;rcy.</span>
Dostęp bezpłatny <span class="normal">Dostęp do treści jest bezpłatny.<br/> Inne pola eksploatacji mogą być zastrzeżone sprawdź <b>licencję</b>, żeby dowiedzieć się więcej</span>
 

Przechowywanie artykułów spożywczych polega na stworzeniu im odpowiednich warunków. Wszystko dlatego aby zachowały one jak najdłużej swoje cechy świeżości i zdatności do konsumpcji lub dalszego przerobu. Zanim określony produkt spożywczy trafi do składowania w danym magazynie należy mu zapewnić od...


Przechowywanie artykułów spożywczych polega na stworzeniu im odpowiednich warunków. Wszystko dlatego aby zachowały one jak najdłużej swoje cechy świeżości i zdatności do konsumpcji lub dalszego przerobu.
Zanim określony produkt spożywczy trafi do składowania w danym magazynie należy mu zapewnić odpowiednio zorganizowany transport. W zależności od rodzaju produktów środki transportu wykorzystywane w tym procesie mogą przybierać różne formy np: chłodnie. Wszystko wiąże się z dziedziną taką jak sprawna logistyka czy spedycja, które pomagają nam zrealizować wszystko we właściwy sposób. Po przewiezieniu i rozładowaniu towarów następuje ich magazynowanie w specjalnie przygotowanych do tego celu pomieszczeniach zwanych magazynami.


Magazyny przeznaczone do przechowywania artykułów spożywczych powinny być czyste, suche, o dobranej temperaturze dla danego towaru. Ściany i stropy magazynu bieli się wapnem, przy czym odnawianie powinno odbywać się przynajmniej raz w roku. Ściany do wysokości 2 m maluje się farbą olejną lub wykłada płytkami ceramicznymi, co pozwala na zachowanie czystości. Podłogi nie powinny mieć szpar, gdyż gromadzi się w nich pył, brud i różne odpadki. Najlepsze są podłogi betonowe, klinkierowe lub z płytek ceramicznych. Okna magazynów zaopatruje się w gęste siatki, które zabezpieczają przed wtargnięciem owadów. Wszelkie otwory na styku ścian i w podłodze muszą być zalepione zaprawą murarską lub gipsem, co uniemożliwi przedostanie się gryzoni, które wyrządzają bardzo duże szkody zjadając artykuły spożywcze i zanieczyszczając je swoimi odchodami. W nawet bardzo sprzyjających warunkach przechowywania czas magazynowania artykułów spożywczych jest na ogół ograniczony. Artykuły spożywcze zawierają w sobie zazwyczaj znaczne ilości wody i składniki nietrwałe, jak tłuszcze, które jełczeją oraz białka, które łatwo ulegają gniciu. A więc przechowywanie może przedłużyć okres trwałości artykułów spożywczych, ale nie uchroni ich przed niekorzystnymi zmianami, które określa się ogólną nazwą - psucie.
Czynnikami naturalnymi , powodującymi stałe obniżanie się jakości, aż do zepsucia włącznie lub oddziałującymi niekorzystnie w sposób pośredni, są: (powietrze, światło, temperatura, wilgotność, czas, drobnoustroje).

Wyposażenie magazynu obejmuje przeważnie następujące elementy - półki, regały ścienne, podkłady pod worki i beczki. Górne części regałów należy wykorzystać do składowania produktów rzadziej używanych i o dłuższym terminie ważności. Półki i regały środkowe powinny być przeznaczone do przechowywania produktów najczęściej użytkowanych. Na najniższych półkach należy ustawić towary w większych opakowaniach, a na podestach drewnianych, worki, beczki itp.

Podobał Ci się artykuł?
0
głosów
- +

Brak polemik/poparć



Podobne artykuły:


KOMENTARZE


Używając tej strony zgadzasz się na wykorzystywanie plików Cookie.Dowiedz się więcej.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Z dniem 25.05.2018 wprowadziliśmy też w życie rozporządzenia dotyczące ochrony danych osobowych. Więcej informacji w naszej Polityce Prywatności i Regulaminie.

Zamknij