Informacje zawarte w artykule mogą być przydane zarówno właścicielom piekarni jak również końcowemu odbiorcy produktów piekarskich czyli każdemu z nas. Właściciel piekarni pozna nowoczesne metody automatyzacji produkcji w piekarni a my zaspokoimy swoją ciekawość i dowiemy się jak powstaje nasz ukochany chlebek.

Data dodania: 2009-10-15

Wyświetleń: 2154

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Z czego powstaje chlebek?

W dużym uproszczeniu z wody i mąki. Niestety coraz częściej dochodzą różnego rodzaju dodatki i ulepszacze ale to akurat temat na inny artykuł. Kontynuując chlebek powstaje z wody i mąki. Po połączeniu tych dwóch składników w odpowiednich proporcjach i przygotowaniu ciasta należy to ciasto upiec. Wszystko wydaje się być bardzo proste jednak pojawia się problem związany ze skalą produkcji. O ile w domu do cista możemy sobie nalać wodę szklanką tak na oko to w procesie przygotowania ciasta na większą produkcję wymaga dodania np. 50 litrów wody o określonej temperaturze.

Jak nalać odpowiednią ilość wody?

Z pomocą przychodzi nowoczesna technologia. Na rynku dostępne są dozowniki wody pozwalające na uproszczenie dozowania wody w piekarni. Bardziej rozbudowane urządzenia pozwalają z panelu sterującego wybrać wymaganą temperaturę wody oraz jej ilość a dozownik-mieszacz wody sam w pełni automatycznie tak dobierze proporcje mieszania wody ciepłej i zimnej aby uzyskać odpowiednią temperaturę wody wydozowanej.

Mamy ciasto, jak je upiec?

Jesteśmy przyzwyczajeni do naszych małych piekarników w których możemy upiec np. kurczaka albo maksymalnie 3-4 bochenki chleba. Utrzymanie właściwej temperatury w takim piekarniku wydaje się być procesem mało skomplikowanym. Jednak wyobraźmy sobie piec do którego można włożyć 400 bochenków chleba i każdy musi być tak samo równo upieczony. Utrzymanie jednakowej temperatury w tak dużym piecu wydaje się być niemożliwe, a jednak są takie regulatory temperatury za pomocą których możemy to zrealizować.

Czy wiesz co to jest zaparowanie?

O ile wcześniejsze informacje na niektórych osób nie koniecznie muszą być odkrywcze to za pewne osoby nie związane z branżą nie wiedzą co to jest zaparowanie. Otóż jest to proces wpuszczania pary do pieca piekarskiego w celu nawilżenia ciasta. Ma ono na celu przeciwdziałanie pękaniu powierzchni chleba. Standardowy układ zaparowania działa na zasadzie wypuszczania odpowiedniej ilości wody na rozgrzane grzałki. Woda podgrzana odparowuje nawilżając pieczony chlebek.

Jak to wygląda?

Wszystkie opisane urządzenia możemy obejrzeć na stronie firmy TELDREAM lub klikając na linki w treści artykułu.

Licencja: Creative Commons