Ostatnie badania, przeprowadzone w Polsce przez Instytut Badawczy Millward Brown SMG/KRC* pokazują, że 93% matek daje swoim dzieciom słodycze. Około 19% dając je czuje dyskomfort, a niemal 10% chciałaby je dawać, ale boi się, że są one niezdrowe. Tymczasem eksperci ds. żywienia dopuszczają słodycze,...

Data dodania: 2009-07-22

Wyświetleń: 2126

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ostatnie badania, przeprowadzone w Polsce przez Instytut Badawczy Millward Brown SMG/KRC* pokazują, że 93% matek daje swoim dzieciom słodycze. Około 19% dając je czuje dyskomfort, a niemal 10% chciałaby je dawać, ale boi się, że są one niezdrowe. Tymczasem eksperci ds. żywienia dopuszczają słodycze, pod warunkiem, że są one wartościowe oraz stanowią element zbilansowanej diety.

Badanie pokazało, że 45% matek ogranicza podawanie swoim dzieciom słodyczy. Tylko 10% badanych matek uważa, że słodycze mogą być elementem zbilansowanej diety. Wynika to najprawdopodobniej z braku wiedzy na temat, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta naszych maluchów.

Według większości matek najważniejszymi korzyściami, jakie wynikają z jedzenia słodyczy, są nie ich wartości odżywcze, ale przyjemność i radość, jaką dają. Dlatego też jedna trzecia rodziców kupuje te słodycze, które lubi ich dziecko. 42% matek stara się wybierać słodycze bardziej wartościowe, ale dzieci dostają słodycze nie tylko od nich ale także od babci (77%).

„Dzieci jadły, jedzą i będą jadły słodycze. Ważne jest jednak to, żeby słodycze były częścią zbilansowanej diety - bez lub z ograniczoną ilością substancji dodatkowych np. konserwantów, izomerów trans, kwasów tłuszczowych, nadmiaru sacharozy. Dlatego, podobnie jak to robi 42% matek w Polsce, warto zwracać uwagę na to, co kupujemy i wybierać bardziej wartościowe produkty" - komentuje wyniki badania doc. Halina Weker z Instytutu Matki i Dziecka.

Jak wybieramy wartościowe słodycze? Brak konserwantów ważny jest dla 18,39% matek, 17% zależy na tym, żeby słodycze, które jedzą ich dzieci „miały dużą zawartość mleka. To, żeby słodycze nie były za bardzo sztuczne ważne jest dla 16,74%, zaś brak sztucznych barwników dla 14,46%.,

***
Jednakże są też wartościowe słodycze. Na przykład, Instytut Matki i Dziecka pozytywnie zaopiniował wykorzystanie ciasteczek Lubisiów w diecie dzieci powyżej trzeciego roku życia ze względu na m.in. kontrolowany pod względem, jakości dobór surowców i pozytywną ocenę frakcji tłuszczowych. Według IMiD-u, Petitki Lubisie podane z porcją mleka stanowią pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek.



*Badanie „Miejsce słodyczy w diecie naszych dzieci” zostało przeprowadzone w marcu 2009 przez instytut badawczy Millward Brown SMG/KRC na reprezentatywnej, losowej, ogólnopolskiej próbie matek dzieci w wieku 3-6 lat (500 osób). Oparte było wywiadach w domach respondentów prowadzonych techniką CAPI.
Licencja: Creative Commons