Herbata czerwona dzięki obecności flawonoidów przyspiesza trawienie. Regularnie stosowana poprawia metabolizm wpływając na normalizację masy ciała, obniża poziom cholesterolu, działa rozkurczająco na naczynia krwionośnie i przewody żółciowe. Zalecana jest szczególnie dla osób z nadwagą. Niemniej jednak osoby szczupłe nie muszą obawiać się jej spożywania gdyż działanie odchudzające polega na likwidowaniu zbędnej tkanki tłuszczowej.
Pu-erh to herbata uprawiana w tradycyjny sposób, bez sztucznych środków ochrony roślin i polepszaczy. Pozwala dbać o zdrowie, cieszyć się naturą i doskonałym smakiem w każdej filiżance.
Sposób parzenia:
90-100⁰C 5 min.
Parzenie Pu-Erh powinno trwać ok. 5 min. w temp. wody 90-100°C. Należy pamiętać, aby filiżanki, do których nalewamy herbatę, były uprzednio dobrze nagrzane i niezbyt duże – ok. 80-120 ml, dzięki temu napar będzie podany w odpowiedniej temperaturze, zachowując pełnię smaku i aromatu. Dzbanek najlepiej trzymać na podgrzewaczu.
Ciekawostki :
Pu-Erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi – powodzi, w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń dla wyschnięcia i …zapomniano o nich. Znalezione po latach nie zachęcały do konsumpcji, ale szybko odkryto jej dietetyczne walory.
Działanie obniżające masę ciała przypisywane jest m.in. kofeinie czerwonej herbaty, która zwiększa wydatek energii i produkcję ciepła. Badania kliniczne sugerują, że Pu-Erh wzmaga przemianę materii i spalanie tłuszczu.