Planujesz przyjęcie imieninowe, uroczysty rodzinny obiad czy koktajl-party dla znajomych z pracy? Klucz do udanego przyjęcia kryje się w szczegółach. Oto kilka porad, dzięki którym unikniesz organizacyjnych pułapek.

Data dodania: 2009-04-02

Wyświetleń: 4243

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Planujesz przyjęcie imieninowe, uroczysty rodzinny obiad czy koktajl-party dla znajomych z pracy? Klucz do udanego przyjęcia kryje się w szczegółach. Oto kilka porad, dzięki którym unikniesz organizacyjnych pułapek.

- Organizując samodzielnie przyjęcie należy unikać podawania dań, których nigdy wcześniej się nie degustowało lub/i nie przygotowywało oraz takich, których przygotowanie absorbuje dużo czasu gospodarza już w trakcie trwania uroczystości.

- Jeśli nie jesteśmy stuprocentowo pewni preferencji smakowych naszych gości, nie warto ryzykować serwowania potraw, w skład których wchodzą nietypowe, ekstrawaganckie komponenty.

- Dbając o wygodę naszych gości, dla jednej osoby należy przeznaczyć przy stole około 70 cm przestrzeni. przy typowym stole o wymiarach około 100x150 cm może więc zasiąść swobodnie sześć osób.

- Dekoracja stołu, to jest np. świece, aranżacje kwiatowe, nie powinny przeszkadzać gościom w spożywaniu posiłku ani zasłaniać osoby siedzącej po przeciwnej stronie stołu. Należy unikać umieszczania na stole biesiadnym świec zapachowych.

- Miłym akcentem uroczystości są stołowe winietki. Na wizytówkach należy umieścić wyłącznie imiona i nazwiska poszczególnych gości. Jeśli przyjęcie ma charakter wysoce formalny, dopuszczalne jest umieszczenie dodatkowo stopni akademickich.

- Kieliszki powinny być ustawione w kolejności planowanego ich użycia od strony zewnętrznej do wewnętrznej. Szklankę na wodę umieszcza się nad talerzem, poza tym szeregiem.

- Do każdego serwowanego dania powinny być przygotowane osobne sztućce. Należy po nie sięgać od zewnętrznej strony.

- Przygotowując przyjęcie w formie bufetu, należy funkcjonalnie zaplanować rozmieszczenie zastawy stołowej oraz poszczególnych potraw. Stół lub bufet powinien być dostępny dla gości z kilku stron. Z brzegu bufetu powinny znaleźć się talerze, sztućce i serwetki. Dania należy ustawić w następującej kolejności: przekąski, danie główne, deser. Napoje najwygodniej ustawić na osobnym stoliku. Należy pamiętać o przygotowaniu podwójnej liczby talerzy i sztućców.

Życzymy miłej zabawy!
Licencja: Creative Commons