Interesującym zjawiskiem jest to, że tematy dotychczas nieco wstydliwe z punktu widzenia wojującego feminizmu bądź też uznawane za nudne, pospolite, więc niewarte uwagi w sytuacjach towarzyskich, tzn. kuchnia, przygotowywanie przyjęć czy bankietów, stały się przedmiotem konwersacji w eleganckim towarzystwie. Pojawiła się swoista moda na gotowanie. Książki kucharskie należą do najlepiej sprzedających się pozycji wydawniczych, niezwykle popularne stały się programy telewizyjne o kuchni i gotowaniu, a prowadzące je osoby zyskały status gwiazd show-businessu. Należy zaznaczyć, że nie chodzi tutaj o „zwykłe gotowanie” i „zwykłą kuchnię”. Dotychczasowa domena aktywności przysłowiowych kur domowych zyskała nowy wymiar – niejako uległa uwzniośleniu. Forma przyjęcia stała się równie istotna co treść.
Przygotowywanie wystawnego przyjęcia z wysmakowanym menu wymaga ze strony współczesnej Pani lub Pana (!) domu nie tylko umiejętności kulinarnych lecz także, a może przede wszystkim perfekcyjnej znajomości zasad savoir-vivre, obeznania w najnowszych tendencjach dekoracji stołów oraz…pomysłowości. Choć nie od dziś przyjęcia organizowane są nie tyle dla samej przyjemności spożywania, co dla celów towarzyskich, to chyba nigdy przedtem w takim stopniu jak współcześnie przysmaki kulinarne nie były postrzegane jako dodatek, a nie cel sam w sobie. Równie istotna jak wykwintne menu jest oprawa muzyczna, dekoracje, dodatkowe atrakcje, odpowiedni dobór gości, czyli wszystko to, co wpływa na atmosferę imprezy. Stąd też stół nie jest obecnie punktem centralnym, wokół którego kręci się impreza. Tradycyjne uroczystości „zasiadane” ustępują miejsce przyjęciom w formie bufetu czy też koktajlom.
Nowością są też rodzinne uroczystości poza domem. Wesele w restauracji czy też sali bankietowej wydaje się już od pewnego czasu czymś oczywistym, jednak coraz częściej spotykamy się także z organizowanymi „na zewnątrz” uroczystymi rodzinnymi obiadami czy też bankietami np. z okazji I Komunii Świętej a nawet Chrztu Świętego. W przypadku bardziej wystawnych imprez rodzinnych pojawił się dodatkowo trend w postaci korzystania z usług profesjonalnych firm zajmujących się kompleksową organizacją uroczystości. Polacy decydujący się na zorganizowanie uroczystości w domu nierzadko pozostawiają kwestię wysmakowanego menu specjalistom, to jest firmom cateringowym.
Analizując zagadnienie współczesnych trendów w dziedzinie organizacji rodzinnych uroczystości w Polsce, należy podkreślić wzrost społecznej świadomości konsumenckiej i docenienie wagi tego, że pojęcie „dobrego smaku” nie powinno dotyczyć włącznie tego, co spożywamy podczas przyjęcia...