Warunki środowiskowe, z dnia na dzień staja się coraz bardziej niezdrowe. Życie samo w sobie, dostarcza nam wielu stresów i sytuacji stresogennych, Obciążanie, zatem organizmu dodatkowo złogami toksyn i chemii jest śmiertelne dla człowieka. Ilość zgonów spowodowanych niewydolnością układu odpornościowego wzrosła w ostatnim dwudziestoleciu- trzykrotnie. W bezpośredni sposób świadczy to o konieczności podjęcia działań zapobiegającym, takiemu stanowi rzeczy.
Slow food to nic innego, jak dbałość o dostarczanie organizmowi pożywienia zdrowego. Zdrowego w rozumieniu ekologicznego. Zatem powstają nieformalne grupy regionalne, które aktywnie włączają się w proces hodowli miejscowych roślin. Produkty spożywcze hodowane na farmach przy dużych miastach, których producenci postępują zgodnie z zasadami narzucanymi im, przez ośrodki certyfikacji ekologicznych upraw.
Grupy zwolenników tej idei poświęcają swój czas wolny na pracę u producentów roślin, w zamian, za co, otrzymują ustalone wcześniej owoce tych farm. W zależności od ilości przepracowanych godzin, otrzymują odpowiednią zapłatę w formie produktów farmera.
Oczywiście aby otrzymać w ten sposób pełną gamę produktów, członkowie grupy pracują zamiennie na poszczególnych farmach, w zamian za zróżnicowaną zapłatę. Efektem takiego systemu jest otrzymanie pełnego spektrum regionalnego produktu. Ponieważ dostarczanie tak uzyskanych dóbr, do poszczególnych pracowników, byłoby kłopotliwe- powstają restauracje Slow Food . Tutaj członkowie grup mogą z czystym sumieniem spożywać pokarmy, które są świeże, zdrowe i tanie.