Wiele osób próbuje swoich sił starając się stworzyć działający biznes, z którego będzie można spokojnie się utrzymać. Wraz z kolejnymi latami część pomysłów na biznes przestaje mieć uzasadnienie, podczas gdy inne dopiero się rodzą. Jednym z takich świeżych pomysłów jest prowadzenie mobilnej restauracji na czterech kołach, znanej jako Food Truck albo Przyczepa Gastronomiczna.

Data dodania: 2021-01-05

Wyświetleń: 540

Przedrukowań: 3

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

OPIS, INFORMACJA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Biznes na 4 kółkach

Prawdopodobnie większość czytelników miała już okazję spożywać produkty sprzedawane w obwoźnych restauracjach. W samochodach z jedzeniem, bo tak w wolnym tłumaczeniu należy interpretować "food trucki", można dostać praktycznie wszystko od słodkich bułek i lodów przez jedzenie typu fast food pod mięso i wędliny. Moda na sprzedaż jedzenia z wykorzystaniem aut i przyczep naturalnie przywędrowała do nas z odległych Stanów Zjednoczonych i zadomowiła się na tyle dobrze, że co roku organizowane są zloty fanów miłośników food trucków, a tego typu auta znajdują się nie tylko w dużych miastach, ale nawet niewielkich miejscowościach.


Rok 2020 nie był najlepszy dla tego biznesu i spowodował zamknięcie wielu firm, co otworzyło ponownie możliwość na zdobycie dużego grona odbiorców bez dużych nakładów marketingowych. To co dla jednych osób było powodem do smutku dla innych jest okazją do cieszenia się, tak działa biznes, by ktoś mógł zarobić, ktoś musi stracić. Działania podjęte już na samym początku roku 2021 dają dużą nadzieję, że już wiosną będziemy zapominać o wirusie, a latem będziemy mogli ponownie cieszyć się utraconą swobodą. Ludzie spragnieni integracji na świeżym powietrzu znowu skierują swoje kroki do Food Trucka, a ten pojazd z jedzeniem może należeć do Ciebie.
Food Truck jako biznes na 2021 rok


Rok przed problemami związanymi z wirusem food trucki ciągle się rozwijały, całość tego sektora gastronomicznego, z każdym rokiem była większa i wciąż było miejsce na nowe punkty sprzedaży jedzenia. Obecnie upadek wielu działalności sprawia, że rynek jest jeszcze ciekawszym miejscem do spenetrowania przez początkujących magnatów gastronomicznego światka. 


Tak samo jak nie musimy na samym początku kupować lokalu tak samo nie ma konieczności kupowania na start auta gastronomicznego. Samochód gastronomiczny może zostać wypożyczony od różnych firmy zajmujących się tego typu usługami. Jeżeli jednak zdecydujemy się na kupno auta, wciąż mamy możliwość samochodu używanego. Food trucki powstają na kilku modelach aut, po prostu charakterystyka pewnych samochodów zapewnia najlepsze warunki do tworzenie zabudowy. 
Zła informacja jest taka, że zakup nawet używanego samochodu wiąże się często z wydatkiem kilkudziesięciu tysięcy złotych, choć z drugiej strony to wciąż niewielkie koszty jak pomyśli się o zakupie lokalu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby samemu zaprojektować wnętrze auta i stworzyć wszystko w przydomowym garażu. Należy sobie zadać pytanie czy warto robić to własnym nakładem sił. 


Wielu ludzi nie potrafi patrzeć szerzej na pewne aspekty prowadzenia biznesu. Faktycznie budując auto po godzinach zaoszczędzisz za roboczogodzinę, tylko czy na pewno? Pamiętaj, że to iż nikt Ci nie płaci w Twoim wolnym czasie to nie znaczy, że nie ma on wartości, czas to pieniądz i nic tego nie zmieni. Załóżmy, że przygotowanie auta własnym nakładem sił zajmie Ci 100 godzin rozłożonych na dwa miesiące, podczas gdy odpowiednia firma będzie stworzyć auto w 2 tygodnie. Teraz policz, ile mógłbyś zarobić przez te półtora miesiąca i okaże się, że to nie było najlepsze rozwiązanie.


Samochód to jedno, a jego przeznaczenie to drugie. Każdy biznes wymaga biznesplanu, nie inaczej jest w tym wypadku. Zbadaj dobrze konkurencje w regionie, w którym chcesz działać. Jeżeli jest już inny food truck, który sprzedaje to co chcesz sprzedawać Ty, to jakie masz nad nim przewagi i czy masz szansę przejąć klientów? Jeżeli nie ma żadnej konkurencji, to jaki jest tego powód. Czy jest nim brak zainteresowania na te dania i produkty, czy po prostu nikt na to nie wpadł, albo bał się zainwestować. Tylko odpowiednie podejście do tematu zagwarantuje Ci zysk albo ustrzeże przed utratą pieniędzy.


Samochód gastronomiczny musi spełniać pewne wymogi jak posiadanie zlewu dwukomorowego z wodą ciepłą i zimną oraz osobnego zlewu do mycia rąk. Pamiętaj, że sprzedając jedzenie musisz również posiadać zgodę sanepidu na prowadzenie biznesu.


Food Trucki są ciekawą alternatywą dla stacjonarnych restauracji, a w obecnych czasach mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Mając dobry pomysł i oferując smaczne produkty możesz liczyć na stałych klientów i rosnące zyski. Polecamy głębiej zapoznać się z tym tematem, a na teraz to wszystko i do zobaczenia w kolejnych artykułach!

Licencja: Creative Commons
0 Ocena