Zdrowe potrawy można z łatwością przygotować z wykorzystaniem dostępnych w sklepie warzyw i mięs. Przyrządzenie aromatycznych dań nie zawsze wiąże się z koniecznością poświęcenia kilku godzin wolnego czasu. Przedstawiamy 3 proste i szybkie przepisy, które warto znać!

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Data dodania: 2020-09-22

Wyświetleń: 83

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

PRZEPIS KULINARNY

0 Ocena
Obiad gotowy w 30 minut? To możliwe!

Pikantny kurczak

Do przygotowania potrawy potrzeba:

  • dwie piersi drobiowe,
  • sześćdziesiąt mililitrów oliwy,
  • łyżkę mieszanki przypraw cajun,
  • ugotowany makaron penne,
  • dwie łyżki masła,
  • trzy ząbki posiekanego czosnku,
  • pół łyżeczki skórki z cytryny,
  • 50 gramów startego parmezanu,
  • soli i pieprzu,
  • dwóch pomidorów,
  • posiekanej natki pietruszki.

Sól, czosnek, suszoną cebulę, mielona słodką paprykę, pieprz cayenne, oregano, tymianek i chili należy dokładnie wymieszać. Otrzymane składniki stanowią kompozycję przyprawy cajun. Kurczaka można dokładnie oczyścić z ewentualnych błon. Po usunięciu zbędnych fragmentów piersi należy przekroić wzdłuż, by uzyskać cienkie kawałki. Przygotowanego kurczaka warto doprawić według własnego uznania. Do spożywczej torebki należy wlać oliwę, łyżkę przyprawy cajun oraz kawałki drobiowej piersi. Całość można dokładnie wymieszać po zamknięciu opakowania. Kiedy kurczak przejdzie aromatem przypraw, można rozgrzać patelnię i usmażyć na niej mięso. Świetne rozwiązanie stanowi wykorzystanie grillowego sprzętu. Smak potrawy podkreśli aromatyczny sos. W rondelku warto więc rozpuścić masło, a następnie dodać czosnek. Całość należy mieszać przez kilka minut, a następnie dodać do środka skórkę z cytryny i śmietanę. Na samym końcu można podkreślić smak sosu parmezanem. Jest to jednak opcjonalne rozwiązanie. Ser można  ponadto wykorzystać do udekorowania kurczaka. Ostatni etap stanowi dodanie natki pietruszki i pokrojonych pomidorów. Kurczak jest idealnym rozwiązaniem na obiad oraz kolację.

Ryba w miętowym sosie

Do przygotowania aromatycznej potrawy należy przygotować:

  • trzy ziemniaki pokrojone w drobne plasterki,
  • filety z łososia,
  • łyżkę ziaren kolendrowych,
  • dwie szklanki jogurtu naturalnego,
  • pół szklanki miętowych liści,
  • odrobinę skórki cytrynowej,
  • sok z limonki,
  • łyżkę oliwy,
  • sól,
  • grubo mielony, czarny pieprz.

Ziemniaki należy ugotować, a następnie pozostawić je do wystygnięcia. Kiedy zyskają one pokojową temperaturę, można pokroić je na drobne plasterki. W moździerzu należy utrzeć ziarna kolendry, a następnie dodać je do jogurtu wymieszanego z miętą, sokiem z limonki, oliwą, skórką z cytryny oraz solą. Całość można zmiksować przy użyciu blendera. W naczyniu do pieczenia należy ułożyć plastry łososia na obiad. Na powierzchni ryby można ułożyć przygotowane plasterki ziemniaków. Całość należy polać miętowym sosem. Smak ryby wzbogaci również grubo mielony pieprz. Rybę można włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury dwustu trzydziestu stopni Celsjusza. Kiedy łosoś stanie się miękki, można podawać potrawę.

Ryba w orzechowej panierce

Do przygotowania potrawy potrzeba:

  • sześćset gramów filetów łososiowych bez skóry (https://mowisalmon.pl/),
  • soli morskiej,
  • białego pieprzu,
  • soku z cytryny,
  • ­dwóch jajek,
  • sześćdziesięciu mililitrów mleka,
  • kilka łyżek mąki,
  • dwieście gramów posiekanych orzechów włoskich.

Rybę należy dokładnie umyć, a następnie osuszyć z nadmiaru wody. Łososia można pokroić na kilka kawałków, a następnie natrzeć go solą, pieprzem i skropić sokiem cytrynowym. Rybę należy włożyć do  panierki na bazie jajek, orzechów oraz mleka. Po dokładnym otoczeniu łososia można umieścić go na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Rybę należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Kiedy uzyska ona odpowiedni kolor, można podawać ją z ryżem i białym winem. 

Przygotowanie dań na bazie prostych oraz zdrowych produktów nie jest trudne. Należy jednak pamiętać o zachowaniu odpowiedniej kolejności poszczególnych czynności.

Licencja: Copyright - zastrzeżona