0 głosów

Masz ochotę na coś słodkiego? Jeśli cenisz sobie autentyczne składniki i lubisz eksperymentować w kuchni, zapewne chcesz przygotować coś samodzielnie. Czasami jednak możesz nie mieć czasu na oczekiwanie aż deser się upiecze. A może po prostu Twój piekarnik chwilowo nie działa? To wcale nie sprawia, że musisz sobie odmawiać domowych pyszności. Przygotuj je bez pieczenia.

Img

Słodkie smakołyki bez pieczenia mają wiele zalet. Przede wszystkim mogą powstać w bardzo krótkim czasie. Zazwyczaj wystarczy kilka minut na połączenie ze sobą składników – ot, choćby przed wyjściem do pracy czy pójściem spać – a później odczekanie na ich stężenie.

Po drugie, tego typu przekąski można bardzo bezpiecznie przygotować wspólnie z najmłodszymi domownikami. Nie ma obawy, że dziecko oparzy się, gdy zechce Ci „pomóc” w obsłudze piekarnika.

Po trzecie, są zazwyczaj bardzo łatwe do wykonania, a składniki niezbędne do ich wyczarowania są zwykle pod ręką. Spróbuj i przekonaj się!

Jakie desery bez pieczenia warto przygotować?

  • Batoniki zbożowe

Pożywne, dostarczają bardzo dużo energii, a przede wszystkim po prostu pyszne. Nadają się idealnie do lunchboxa do pracy czy szkoły! Jak je wykonać? Podstawowy przepis obejmuje jedynie płatki zbożowe (np. mieszankę owsianych i żytnich), twoje ulubione orzechy i ewentualnie bakalie, odrobinę masła oraz miód płynny lub syrop klonowy, który połączy wszystkie składniki. Do takich batoników możesz też dodać czekoladę (także w formie polewy), wiórki kokosowe i… cokolwiek wpadnie Ci do głowy!

  • Kulki czekoladowe

Dobrej jakości kakao, zmielone migdały, zblendowane daktyle bez pestek, a do tego wiórki kokosowe, trochę masła orzechowego i oleju kokosowego – tak niewiele wystarczy, aby powstały przepyszne i ekspresowe kulki czekoladowe, przypominające nieco trufle. Aby nadać im bardziej wyrafinowanego smaku, do mieszanki możesz dodać… kieliszek rumu. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz częstować nimi dzieci.

  • Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to deser, który przywoła smak dzieciństwa. Weź mleko w proszku, dobrej jakości czekoladę, kakao, cukier, bakalie oraz herbatniki. Połącz je, aby powstał duży blok słodkości i schłodź go w lodówce. Potem wystarczy pokroić go na batoniki i… gotowe! Chcesz wiedzieć, jak przygotować taki blok czekoladowy? Przepis znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/. Może zainspiruje Cię do eksperymentowania z deserami bez pieczenia?

Licencja: Copyright - zastrzeżona