Masz ochotę na coś słodkiego? Jeśli cenisz sobie autentyczne składniki i lubisz eksperymentować w kuchni, zapewne chcesz przygotować coś samodzielnie. Czasami jednak możesz nie mieć czasu na oczekiwanie aż deser się upiecze. A może po prostu Twój piekarnik chwilowo nie działa? To wcale nie sprawia, że musisz sobie odmawiać domowych pyszności. Przygotuj je bez pieczenia.

Data dodania: 2020-09-15

Wyświetleń: 99

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Copyright - zastrzeżona

Słodkie smakołyki bez pieczenia idealne na każdą okazję

Słodkie smakołyki bez pieczenia mają wiele zalet. Przede wszystkim mogą powstać w bardzo krótkim czasie. Zazwyczaj wystarczy kilka minut na połączenie ze sobą składników – ot, choćby przed wyjściem do pracy czy pójściem spać – a później odczekanie na ich stężenie.

Po drugie, tego typu przekąski można bardzo bezpiecznie przygotować wspólnie z najmłodszymi domownikami. Nie ma obawy, że dziecko oparzy się, gdy zechce Ci „pomóc” w obsłudze piekarnika.

Po trzecie, są zazwyczaj bardzo łatwe do wykonania, a składniki niezbędne do ich wyczarowania są zwykle pod ręką. Spróbuj i przekonaj się!

Jakie desery bez pieczenia warto przygotować?

  • Batoniki zbożowe

Pożywne, dostarczają bardzo dużo energii, a przede wszystkim po prostu pyszne. Nadają się idealnie do lunchboxa do pracy czy szkoły! Jak je wykonać? Podstawowy przepis obejmuje jedynie płatki zbożowe (np. mieszankę owsianych i żytnich), twoje ulubione orzechy i ewentualnie bakalie, odrobinę masła oraz miód płynny lub syrop klonowy, który połączy wszystkie składniki. Do takich batoników możesz też dodać czekoladę (także w formie polewy), wiórki kokosowe i… cokolwiek wpadnie Ci do głowy!

  • Kulki czekoladowe

Dobrej jakości kakao, zmielone migdały, zblendowane daktyle bez pestek, a do tego wiórki kokosowe, trochę masła orzechowego i oleju kokosowego – tak niewiele wystarczy, aby powstały przepyszne i ekspresowe kulki czekoladowe, przypominające nieco trufle. Aby nadać im bardziej wyrafinowanego smaku, do mieszanki możesz dodać… kieliszek rumu. Oczywiście pod warunkiem, że nie będziesz częstować nimi dzieci.

  • Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to deser, który przywoła smak dzieciństwa. Weź mleko w proszku, dobrej jakości czekoladę, kakao, cukier, bakalie oraz herbatniki. Połącz je, aby powstał duży blok słodkości i schłodź go w lodówce. Potem wystarczy pokroić go na batoniki i… gotowe! Chcesz wiedzieć, jak przygotować taki blok czekoladowy? Przepis znajdziesz na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/przepis-na-blok-czekoladowy/. Może zainspiruje Cię do eksperymentowania z deserami bez pieczenia?

Licencja: Copyright - zastrzeżona