Sos winegret dodaje się do warzyw surowych i gotowanych. Jest bardzo dobrym dodatkiem, ale działa niekorzystnie na bukiet wina. Jego kwasość dominuje nad aromatami win. Fachowcy odradzają łączenie wina z winegretem. Ale jednak jak jest ochotą wypić lampkę wina do sałatki, to wówczas zaleca się wino mocniejsze, raczej wina białe o żywym bukiecie i aromatyczne, ewentualnie mocno wytrawne wina czerwone .
Propozycje win francuskich do sałatek warzywnych:
Coteaux du Giennois (białe) z regionu Val de Loire (Dolina Loary)
Fiefs Vendéens (białe) z regionu Val de Loire (Dolina Loary)
Irouléguy, Tursan & Béarn (białe/różowe) z regionu południowo – zachodniego Francji
Saint Mont z region południowo – zachodniego Francji
Sałatki z sosem jogurtowym
Wino lepiej się komponuje z sałatkami jogurtowymi niż z winegretem, gdyż smakowo są mniej kwaśne. Wytrawni smakosze uważają, iż wina czerwone są w tym przypadku za ciężkie, więc zaleca się wina białe i różowe (rose) średnio aromatyczne i oczywiście te, których lekkość smaku równoważy ciężką konsystencję sosu.
Propozycje win francuskich do sałatek jogurtowych
Gros Plant du Pays Nantais z regionu Val de Loire (Dolina Loary)
Sancerre (białe) z regionu Val de Loire (Dolina Loary)
Vins de Pays du Comté Tolosan (białe/różowe) z region połoudiowo – zachodniej Francji
Vins de Pays du jardin de la France (białe/różowe) z regionu Val de Loire (Dolina Loary)
Sałata z cebulą
Oprócz octu, który zdecydowanie maskuje aromat wina, to również cebula ma silny i wyrazisty smak. Do sałatkowych kompozycji warzywnych z sałatą, nie podajemy wina czerwonego, nawet schłodzonego, gdyż wzmacniają uczucie gorzkiego smaku. Zarówno do sałaty jak i do cebuli, zalecane jest wino białe o mocnym aromacie. Mocny aromat zdominuje silny, przenikliwy smak cebuli.
Propozycje win francuskich do sałaty i cebuli:
Côtes de Blaye et Premières Côtes de Blaye (białe) z regionu Bordeaux
Gros Plant du Pays Nantais z region Val de Loire (Dolina Loary)
Riesling z region Alsace (Alzacja)
Saint – Bris z regionu Bourgogne
Pomidory z oliwą z oliwek
W tym prostym daniu, chrupkość i kwaśny smak surowego pomidora są zrównoważone przez dodanie oliwy z oliwek. Tu należy dobrać wina równie wyważone jak ta potrawa, niezbyt kwaśne i nie za ciężkie. Muszą to być wina o umiarkowanym bukiecie, by nie wyeliminować aromatu pomidora i oliwy. Naturalną rzeczą jest, że do tej potrawy dobieramy wina różowe (rose), ale również godne uwagi mogą być wina białe o smaku owocowym.
Propozycje win francuskich do potrawy:
Cassis z regionu Provence (Prowansja)
Sylvaner z regionu Alsace (Alzacja)
Vins de Pays du Gard (białe/różowe) z regionu Languedoc – Roussillon
Vins de Pays de Jardin de la France (białe/różowe) z regionu Val de Loire (Dolina Loary)
Życzę smacznego