Jak się go pozyskuje?
Drożdże z czerwonego ryżu pozyskiwane są z fermentacji grzybów strzępkowych na wypolerowanym ryżu. Ziarna takiego ryżu nasącza się wodą i gotuje na parze lub od razu zaszczepia sporami grzyba. Zaczepienie polega zazwyczaj na wymieszaniu ryżu ze sporami grzyba. Tak przyrządowy ryż trzeba następnie inkubować przez kilka dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie jego zewnętrzna część będzie przypominała kolor buraczkowy, natomiast jego jądro będzie koloru jasno czerwonego.
Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego
Właściwości czerwonego ryżu obejmują wspieranie pracy układu krwionośnego człowieka. Zawiera on bardzo duże ilości witaminy B6, która odpowiada za regulowanie ilości czerwonych krwinek w organizmie. Ponadto regularne przyjmowanie ekstraktu zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Wspiera również leczenie miażdżycy.
Wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego
Czerwone drożdże ryżu posiadają dużą zawartość błonnika, który reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i zmniejsza wchłanianie cholesterolu w jelitach. Są dlatego polecane do przyjmowania osobom, które często mają problemy z żołądkiem. Regularne spożywanie takich drożdży jest w stanie znacznie usprawnić pracę układu pokarmowego człowieka. Ponadto wspierają one pracę metabolizmu, dzięki czemu są polecane również osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów.
Zwiększa odporność organizmu
Ekstrakt z czerwonego ryżu zwiększa również odporność organizmu. Dlatego też jego przyjmowanie jest szczególnie polecane w okresach obniżonej odporności.
Opóźnia proces starzenia się
Inną właściwością czerwonego ryżu jest to, że opóźnia on proces starzenia się skóry. Oczywiście taki efekt można uzyskać, jeżeli będzie on przyjmowany regularnie i w odpowiednich ilościach. Ponadto chroni również organizm przed różnego rodzaju nowotworami.