Uczestniczy także w syntezie białek oraz przemianie kwasów tłuszczowych. Podnosi odporność immunologiczną organizmu oraz uczestniczy w tworzeniu przeciwciał. Pomaga w zamianie aminokwasu tryptofanu na witaminę PP, co zwiększa poziom tej witaminy w organizmie. Witamina B6 jest niezbędna w procesie syntezy porfiryn (synteza hemu do hemoglobiny - niezbędnej w produkcji krwinek czerwonych) i hormonów (np: histamina, serotonina), wspomagając tym samym funkcjonowanie układu nerwowego.
Jest niezwykle pomocna przy leczeniu korzonków i skurczy mięśni. Jej działanie wspierające wykorzystywane jest w leczeniu homocysteinurii, profilaktyce martwicy i zawału mięśnia sercowego, pomaga przy depresjach i bezsenności. Łagodzi objawy napięcia przedmiesiączkowego.
Jej niedobór powoduje m.in. niskokrwistość, zapalenie języka i łojotokowe zapalenie skóry, brak apetytu i nudności oraz skłonności do choroby lokomocyjnej.
Witamina B6 występuje w takich produktach jak: orzechy, ryby, drób, soja, banany, ziarno pszenicy, płatki owsiane, kasza gryczana, groch, fasola, chleb biały, pieczywo razowe, kiełki, kapusta oraz ziemniaki.
Niedobór witaminy B6 powoduje:
- stany zapalne skóry - dermatitis (łojotokowe zmiany na twarzy, podrażnienie języka i błon śluzowych jamy ustne)j,
- zapalenie błony śluzowej jamy ustnej,
- zmiany w ośrodkowym układzie nerwowym (apatia, bezsenność, nadwrażliwość czy nawet napady drgawek),
- zwiększoną podatność na infekcje,
- nadmierne pocenie się,
- niedokrwistość.
Nadmiar witaminy:
- przy dłuższym stosowaniu pirydoksalu w ilości 2 g dziennie mogą wystąpić zaburzenia neurologiczne.
Co wpływa na polepszenie wchłaniania pirydoksyny: witamina B1, B2, B5, B7 (H), witamina C, magnez, cynk.
Co wpływa na pogorszenie jej wchłaniania: wysoka temperatura, światło, środowisko zasadowe, długie przechowywanie, alkohol, estrogen, nikotyna, nadmiar białka, penicyliany, kortyzon oraz prednison.
Ciekawostki:
- nadwyżki witaminy B6, podobnie jak innych witamin rozpuszczalnych w wodzie są z organizmu wydalane, jednak porównując z innymi witaminami z tej grupy nadmiar witaminy B6 przyjmowanej w postaci tabletek może być toksyczny,
- wraz ze wzrostem spożycia białka, rośnie zapotrzebowanie na witaminę B6, podczas smażenia, gotowania i peklowania mięsa ubytki witaminy B6 wynoszą nawet 30-50%,
- stres, miesiączka, ciąża, dolegliwości serca, podeszły wiek, zbyt niski poziom cukru we krwi i zażywanie pigułek antykoncepcyjnych zwiększają zapotrzebowanie na witaminę B6.