Jednak olejek z niego pozyskiwany jest od dawna stosowany również w medycynie naturalnej ze względu na wyjątkowe właściwości.
Właściwości olejku z oregano i jego zastosowanie
Starożytni Grecy stosowali go na bóle mięśniowe. Rzymianie leczyli nim miejsca po ukąszeniach. W Chinach leczono nim gorączkę, wymioty i biegunkę.
Olejek z oregano zawiera niektóre witaminy: C, K, grupy B oraz minerały: potas, cynk, magnez, żelazo, wapń, a także flawonoidy i przeciwutleniacze. Obecnie substancja ta jest ceniona ze względu na działanie przeciwpasożytnicze, grzybobójcze, antyoksydacyjne i wzmacniające układ odpornościowy. Dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu chroni on przed wszelkimi infekcjami. Stwierdzono również działanie wspomagające układ trawienny, pobudza bowiem wydzielanie śliny, żółci oraz soku żołądkowego.
Działa dobroczynnie na skórę i spowalnia procesy starzenia. Korzystnie jest zażywać go w stanach stresowych, gdyż uspokaja nerwy i pomaga przy problemach ze snem.
Przeciwwskazania do stosowania olejku z oregano?
Nieumiejętne stosowanie tego olejku może wywołać reakcje alergiczne, spowodować łzawienie oczu, opuchnięcie gardła w efekcie poparzenia śluzówki, podrażnienie układu pokarmowego, biegunkę, osłabienie oraz zaczerwienienie skóry.
Jak należy stosować olejek z oregano?
Olejek z oregano dostępny jest w postaci rozcieńczonej i stężonej, którą należy koniecznie rozcieńczyć. Przyjmując olejek w dawce profilaktycznej, np.na wzmocnienie odporności, rozpuszczamy 1-2 krople w oliwie, jogurcie, mleku lub razem z niewielką ilością miodu czy cukru. Stosując go w dawce antybiotykowej, zażywamy 5-7 kropli trzy razy dziennie przez tydzień.
Kobiety ciężarne, małe dzieci oraz osoby z problemami układu pokarmowego nie powinny zażywać tego olejku.