Niemal każdy człowiek na świecie marzy o szczupłej i zgrabnej sylwetce. I chociaż istnieje wielu szczęśliwców, którzy nie muszą liczyć kalorii i spędzać wielu godzin na siłowni, to jednak zdecydowana większość populacji przynajmniej raz w życiu była na diecie.

Data dodania: 2017-01-16

Wyświetleń: 1313

Przedrukowań: 1

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Ciekawostki dotyczące cukru i produktów "fit"

Producenci żywności coraz częściej tworzą produkty, które - według wszechobecnej reklamy - mają nie tylko pomóc w pozbyciu się zbędnych kilogramów, ale dodatkowo zapewnić zdrowe odżywianie. A tymczasem wiele badań wskazuje, iż tak zwana żywność fit wcale nie wspomaga odchudzania, a nawet może spowodować tycie. Podobnie jest z cukrem - większość osób jest przekonana, iż największa zawartość cukru znajduje się w słodyczach. Czy tak jest naprawdę? Oto ciekawostki dietetyczne, które powinny zmienić sposób myślenia o cukrze i produktach fit.

1. Produkty fit są bardzo zdrowe i pozwalają schudnąć

To przekonanie funkcjonuje w świadomości społeczeństwa i często wywołuje zupełnie odmienne skutki - zamiast chudnąć, większość ludzi tyje. Dlaczego? Otóż fraza "niska zawartość tłuszczu" (tak charakterystyczna dla produktów fit) tak naprawdę oznacza dużo większą ilość węglowodanów i sodu (które są dodawane do produktów w zastępstwie tłuszczów). A tymczasem wiele badań wskazuje, iż największy spadek wagi uzyskuje się nie dzięki ograniczeniu tłuszczu, ale dzięki spożywaniu produktów o ograniczonej zawartości węglowodanów. Co więcej - istnieje szereg produktów żywnościowych, które powszechnie są uważane za zdrowe i skuteczne w walce z nadwagą, gdy tymczasem powodują przyrost nadprogramowych kilogramów. Do najbardziej znanych produktów fit, które powodują wzrost wagi należą: płatki śniadaniowe (zawierające duże ilości cukru i rafinowanych węglowodanów), syrop z agawy (zawiera duże ilości fruktozy), jogurt o obniżonej zawartości tłuszczu (w którym brak tłuszczu jest rekompensowany dużą ilością cukru i konserwantów) oraz soki owocowe (w składzie których występują duże ilości cukrów naturalnych).

2. Słodziki powodują nowotwory

Podstawową zaletą dostępnych na rynku słodzików jest to, iż zapewniają słodki smak napojów i potraw bez podnoszenia ich kaloryczności. Na ich temat narosło wiele mitów, według których słodziki mają być niezdrowe i mogą powodować występowanie chorób nowotworowych. A tymczasem Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności jednoznacznie stwierdził, iż słodziki są produktem bezpiecznym, który może być spożywany nawet przez kobiety w ciąży (za wyjątkiem sacharyny). Ponadto należy dodać, iż każdy produkt spożywczy dopuszczony do obrotu na terenie Unii Europejskiej przechodzi bardzo szczegółowe badania. W praktyce oznacza to, iż - wbrew powszechnemu przekonaniu - słodzik nie jest produktem szkodzącym ludzkiemu zdrowiu.

3. Zawartość cukru w poszczególnych produktach

Zdecydowana większość ludzi jest przekonana, iż największa ilość cukru znajduje się w słodyczach. I dużo w tym prawdy - czekolady i batony zawierają od 5 do nawet 9 łyżeczek cukru. Ale wystarczy spojrzeć na inne produkty, aby przekonać się, że niektóre z nich - nawet te uchodzące za zdrowe - wcale nie ustępują wyrobom cukierniczym. Tak popularne napoje - jak Coca Cola, Red Bull, gorąca czekolada bądź zwykła lemoniada - zawierają od 3 do 8 łyżeczek cukru. A już zupełną ciekawostką dietetyczną jest fakt, iż niektóre z owoców (takie jak banan, mango, ananas bądź winogrona) mogą zawierać nawet 4 łyżeczki tej niezdrowej substancji.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena