Święta Bożego Narodzenia są w Polsce uznawane za najważniejsze tego typu wydarzenie w corocznym kalendarzu. 

Data dodania: 2016-11-23

Wyświetleń: 722

Przedrukowań: 0

Głosy dodatnie: 0

Głosy ujemne: 0

WIEDZA

0 Ocena

Licencja: Creative Commons

Gwiazdkowy stół

Nie powinno to nikogo dziwić, wszak to czas kiedy nie tylko spotykamy się z najbliższymi, lecz także obdarowujemy się prezentami, a przede wszystkim składamy sobie najszczersze życzenia. A wszystko to dzieje się wokół dwóch głównych elementów charakterystycznych dla tej okazji - choinki i stołu.

Kolorowe wrażenia

O ile o zasadach ubierania choinki, możliwych o zastosowania ozdób i najnowszych trendach w tym zakresie powiedzianą bardzo wiele, o tyle tematyka odpowiedniego przygotowania stołu zazwyczaj ogranicza się do wyliczenia potraw jakie tego dnia powinny się na nim pojawić. A szkoda, bo choć nie wszystkie Panie domu zdają sobie z tego sprawę, to możliwości ciekawego zaaranżowania gwiazdkowego stołu są bardzo duże.

By ciepło było jeszcze cieplejsze

Pierwszym elementem, jaki przychodzi na myśl jest oczywiście obrus. Wigilijne nakrycie zazwyczaj ma biały kolor, co pośrednio wynika z domowych tradycji, niemniej można w tym aspekcie nieco odejść od kanonu i sięgnąć po inną barwę, najlepiej czerwień, zieleń bądź zloty, czyli kolory nieodwołalnie kojarzące się ze świątecznym czasem.

Oczywiście w wigilię na stole nie może zabraknąć siana, świecy i opłatka, zajmujących nawet bardziej istotne miejsce jak same potrawy. Dobrym pomysłem wydaje się umieszczenie siana na środkowej części stołu, na kupce przyjmującej kształt szerokiej linii, na której z kolei położone będą opłatki. Obrus może zostać także wzbogacony przypiętą girlandą z żywych gałęzi świerka. Takie dodatki jeszcze bardziej wzmocnia podniosłą i rodzinną atmosferę. A w zanadrzu czeka jeszcze przecież porcelana stołowa.

Zastawa na specjalne okazję

Wyjątkowość chwili warto dodatkowo podkreśli odświętna zastawa stołowa, schowaną na co dzień poza wzrokiem domowników. Wśród niezbędnych naczyń, jakie muszą pojawić się na stole będą półmiski na rybę, waza na barszcz czerwony z uszkami, czy też wysoka miska na kutię. Z kolei przed uczestnikami wieczerzy muszą stanąć naczynia, pozwalające na spożycie zarówno barszczu, jak i dań rybnych.

Licencja: Creative Commons
0 Ocena